Опозиция и управляващи празнуваха отделно Трифон Зарезан

     В две села, в които беше възстановен ритуалът Зарязване,  преобладаваха  гости от двете най – големи партии - Дълбок извор гостуваха представителите на БСП,  а в Tатарево – от ГЕРБ. Това не превърна празникът в политически и хората и от двете места се забавляваха независимо от убежденията си.

    За Цар на лозята в село Татарево беше обявен Димитър Кръстев. След отслужения от отец Калофер водосвет, в лозето на Царя влязоха и зарязаха той и много гости на празника – народният представител д-р Катя Попова, общински съветници от ГЕРБ, кметове на други села. Сред тях беше и кметът Ангел Папазов, но след ритуала той се отправи към лозето на голям винопроизводител. С музика и танци веселбата продължи в ресторанта на селото. Там беше избран и баш майсторът на бяло и червено вино. Тази година малцина се престрашиха да покажат своето производство, но мнозина обещаха догодина да се включат в конкурса. Победител и за червените, и за белите вина стана Иван Илиев.

    Изненада за присъстващите беше кратката програма на новосформирания танцов клуб „Мавруда“. Момичетата грееха в костюмите си, ушити с дарение на кмета на селото Петко Петков. Той благодари на танцьорките и ръководителката им Красимира Дамянова и обеща докато е на тази длъжност Трифон Зарезан винаги да се празнува.

    Над 300 жители и гости на Дълбок извор се събраха в центъра на селото, за да отбележат Празника на виното. Професионален сомелиер оцени 24 проби и обяви, че най-доброто младо вино тази година е на Иван Танев. Гости на празника, организиран от кметството и местното читалище, бяха заместник-кмета Николай Митков и секретаря на общината Ана Николова. Както си му е редът и там имаше поп, зарязване, песни и танци на клуба към кметството.

    Традицията на Трифоновден и тази година продължи в село Градина и Дебър.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини