Задействан е проект за унищожаване на отровите, струпани на Червения ямач

До края на 2019 година отровите, струпани на Червения ямач ще бъдат унищожени. Това предвижда проект, който ще се реализира от Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
Още на 4 юли 2014 година в общинска администрация – Първомай е получено уведомително писмо с инвестиционно намерение на ПУДООС за проект за "Екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестециди и други препарати за растителна защита"обе. Проектът ще се осъществява на територията на цялата страна, а една от общините, които ще са възползват е Първомай. Решението е взето след оценка на риска от местоположението – в близост до обработваема земя и река. От писмото се вижда, че има много засегнати общини, които няма да могат да се възползват от този проект.

Срокът за изпълнение му е до края на 2019 година. От 1 февруари 2016 г. тече процедура за избор на консултантска фирма, която трябва да подготви документацията за провеждане на търгове, консултантски услуги и мониторинг на проекта.

Подготвителните дейности по проекта се предполага, че ще продължат до края на тази година.

Той ще бъде финансиран по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Този и още един екологичен проект са на обща стойност от   32,2 млн. швейцарски франка (безвъзмездна финансова помощ и национално съфинансиране).

На територията на страната са инвентаризирани 323 бр. складове за съхранение на негодни за употреба пестициди. Установено е наличие на пестициди в 288 от тях. Общото количество на негодните за употреба пестициди възлиза на 4 918 тона. Целта е трайното обезвреждане на 100% от отровните химикали и вещества.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини