Ген. Константин Попов е номиниран за шеф на отбраната на България

Генерал-лейтенант Константин Попов бе номиниран за началник на отбраната. Това са решили участниците в днешния Военен съвет в Министерството на отбраната, научи news.bg от свои източници. Неговата кандидатура ще бъде внесена за обсъждане в Министерския съвет от министър Николай Ненчев. Досега ген. Попов бе заместник-началник на отбраната.

Зад кандидатурата на генерал-лейтенант Попов са застанали категорично всички цивилни шефове, членове на Военния съвет от Министерството на отбраната.

Преди определянето на тази номинация имаше информация в столичен сайт, че за поста е номиниран и човек, който в момента е на дипломатическа мисия в Брюксел - контраадмирал Емил Ефтимов.

Ген. Попов бе командир на авиобаза Граф Игнатиево. От 2005 до 2008 бе като началник-щаб на Центъра за подготовка на НАТО в град Бидгошч, Полша. Центърът бе подчинен на командването по трасформациите в Алианса. Командването се създава непосредствено след атентатите от 11 септември в САЩ.

Новият началник на отбраната трябва да заеме поста си от 9 февруари 2016 г., когато изтича мандатът на досегашния - контраадмирал Румен Николов. "Номинацията е направена предвид деловите, командни и личностни качества на генерал-лейтенант Константин Попов, и професионалния му опит, включително и от службата в Щаба на Военновъздушния команден компонент (Юг) на НАТО", уверяват от МО.

Преди да стане факт това назначение, неговата кандидатура трябва да бъде одобрена от министрите във втория кабинет "Борисов", който да предложи президентът Росен Плевнелиев да издаде Указ.

Предстои решение на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната Николай Ненчев и издаване на Указ на президента на Републиката за освобождаване от длъжността „заместник-началник на отбраната“ на генерал-лейтенант Константин Попов и назначаването му на новата длъжност.

Министерският съвет ще предложи на президента на Република България да издаде Указ за освобождаване на досегашния началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов, поради навършване на пределна възраст, твърдят от МО.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини