България спечелила 6 млн. лв от търговия с оръжие в Сирия за месец

България е изнесла 1800 броя „малки огнестрелни оръжия“ и 6 млн. бройки боеприпаси за кюрдските бойци „Пешмерга“ само за периода август-септември 2014 година. Това сочи доклад на швейцарската организация Small Arms, която всяка година изкарва глобални статистики относно всички аспекти на търговията с „малки огнестрелни оръжия“ в цял свят. Офисът на организацията се намира в Женева, а проучванията ѝ се финансират от швейцарското външно министерство, а финансова помощ оказват още австрийското, белгийското, датското, финландското, германското, холандското, британското, американското и новозеландското правителство.

В дефиницията „малки огнестрелни оръжия“ влизат леки картченици, автомати, автоматични и снайперистки карабини, пистолети и револвери. А печалбата само за август-септември миналата година от оръжейния износ на България за кюрдите в Сирия е 6 млн. лева (3,7 млн. долара), посочва докладът.

Всъщност България е една от общо 12 държави, които са изнасяли или са договаряли доставки на оръжие с „Пешмерга“ - кюрдските сили, считани за основен противник на "Ислямска държава" в Сирия. Най-голям е износът на Германия – на стойност 91 млн. долара за само един месец. Той включва 30 противотанкови установки „Милан“ с общо 500 противотанкови ракети, 200 РПГ-та „Панцерфауст“ - отново предназначени за противотанкови действия, 8 000 карабини G3 с 2 млн. куршуми за тях, 8 000 карабини G36 с 4 млн. куршуми за тях, 8000 полуавтоматични пистолета P1 с 1 млн. патрона за тях и т.н.

В статистиката България се нарежда на второ място по печалба след Германия, но от 12-те държави няма данни колко пари са спечелили 6 – Албания, Хърватия, Естония, Франция, Унгария, Иран и САЩ. За САЩ и Хърватия няма и данни какво точно са изнесли за пешмергите. Албания обаче е изнесла 15 000 ръчни гранати, както и 20 000 снаряда за 40 милиметрови минохвъргачки. Естония пък е изнесла 1 млн. броя куршуми, калибър 7.62 милиметра – стандартен боеприпас на въоръжение в НАТО. А Франция, където само преди месец станаха кървавите атентати в Париж, е изнесла неизвестен брой тежки картечници „Браунинг M2”, както и неизвестен брой муниции.

Всъщност по данни на ООН от 2012-та година във Франция има 19 млн. регистрирани огнестрелни оръжия, притежавани от цивилно население т.е. 31 от всеки 100 души имат огнестрелно оръжие. За България статистиката сочи 480 хил. огнестрелни оръжия т.е. по шестима души с оръжие на всеки 100. Шампион обаче е САЩ - 270 млн. регистрани огнестрелни оръжия, което прави 88 въоръжени на всеки 100 души! За сравнение в Русия регистраните оръжия са малко под 13 млн. т.е. 8 души от всеки 100 са въоръжени.

Според заключенията на швейцарските експерти присъствието на много източноевропейски държави в търговията с оръжие в Сирия, включително и България, се обуславя от невъзможността на съответните страни да съхраняват огромния запас от оръжия и боеприпаси още от комунистическо време. За съхранението на стари боеприпаси е необходим ресурс, с който малко страни разполагат, казват швейцарците.

Припомняме, че България се замеси в търговията с оръжие в Сирия и по друг начин - с инцидента в Анево. Според разследване на американската медия BuzzFeed починалият при взрива на боеприпас американец е бил подизпълнител по програмата за обучение и въоръжаване на "умерената сирийска опозиция" на САЩ на стойност 500 млн. долара. Програмата вече е спряна.

Швейцарският доклад посочва името на България и по отношение на оръжейната картина в Мали. Точно в столицата на африканската държава – Бамако, се случи нападението на хотел от веригата "Радисън Блу", при което загинаха десетки цивилни. В северната част на Мали отдавна има бунтовническо движение, което се бори срещу централното правителство и дори преди две години Франция прати военен контингент там. Според Small Arms екстремистите в Северната част на Мали използват предимно старо съветско и китайско оръжие, но вече са засечени следи от по-нови боеприпаси – българско и китайско производство, от 2011 и 2010 година съответно. Повечето от използваните боеприпаси от екстремистите идвали от пленени военни складове на централната власт.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини