Лили Георгиева е едно от спортните чудеса на България

Лиляна Георгиева е единствената лекоатлетка, която беше отличена на церемонията „Спортните чудеса на България“, организирана от вестник “Стандарт“ и БНТ. Тази година "чудесата" бяха "Младите шампиони". Нагерадените не бяха класирани, а равнопоставено отличени в две възрастови групи - до 15 години и от 15 до 23 години. Те получиха плакети и екипи. Грацията Симона Пейчева трябваше да връчи наградата на Чудото - Лили. 

За читателите на parvomai.net постиженията на Детето Чудо – Лили са добре известни. Тя е от Градина, но от 9-годишна живее в Дом за деца, лишени от родителски грижи в Пловдив. Тази година Лили завоюва сребърен медал за България от Европейския младежки фестивал в Тбилиси. В бягането на 800 м тя подобри националния рекорд на страната ни за момичета под 16 г., като спря хронометрите на 2:07,89 мин.

За специалистите в този спорт красавицата е новото дете чудо в България. Тя е надарена с отлична физика, но това е само предпоставка да тренира упорито и да доказва таланта си при всяка възможност. На 14 години тя стана балкански шампион в по-високата възрастовата група, а в момента резултатите ѝ са близки до тези на жените.

Освен че е единствената отличена лекоатлетка, Лили  беше и най-малката между спортистите в групата между 15 и 23 години.

Детето чудо – Лили не можа да присъства на събитието защото е на тренировъчен лагер в Турция, но въпреки това в Интернет коментира, че е щастлива от поредното признание. Не страда, че го е пропуснала, защото е сигурна, че ѝ предстоят още много награди и церемонии. Горда е, че е най-малката между наградените доказани в спорта мъже и жени, но за нея най-важното е, че е единствената представителка на „царицата на спорта“.

По време на церемонията олимпийската шампионка Тереза Маринова сподели че познава Лили и нейната трудна съдба, затова се радва, че Детето Чудо е намерило в леката атлетика своя остров на спокойствието“. А министърът на спорта Красен Кралев беше убеден, че сред наградените са поне няколко медалисти от игрите в Рио де Жанейро и Токио. 

Победители до 14 години

Бояна Радева, ски

Василики Кадоглу, плуване

Теодора Цанева, карате

Андрей Йорданов, футбол

Адриан Андреев, тенис

Специална награда

Тулчан Хамид, карате

Победители до 23 години

Алберт Попов, ски

Християна Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова, художествена гимнастика

Александър Везенков, баскетбол

Божидар Краев, футбол

Венелина Поптолева, бокс

Даниел Асенов, бокс

Георги Китанов, футбол

Красимир Георгиев, волейбол

Лиляна Георгиева, лека атлетика,

Явор Пешлеевски, модерен петобой

Т.Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини