Всички партии ще имат председатели на комисии в новия ОбС

На 25 ноември от 17.30 часа ще се проведе първото работно заседание на Общински съвет -Първомай. В дневния ред на сесията са включени обичайните за новоизбрания местен парламент точки: приемане на Правилник за работата му и създаване и разпределение на съветниците в Постоянните комисии.

Проектът за Правилник не се различава съществено от предходния. Поради създадените обстоятелства, вече необходимият брой на съветниците, за да съществува една политическа група няма да бъде 3, а 2-ма. Представителите на три политически субекта ще се възползват от тази промяна – ЗС „Александър Стамболийски“, ДПС и МК „Възраждане“.

След проведени консултации с политическите партии има проекторешение постоянните комисии да бъдат 8. Те ще са същите каквито са били в предишния съвет. Всяка партия или коалиция ще има поне по един председател на комисия.  По две от комисиите ще се оглавяват от ГЕРБ и БСП. Социалисти ще ръководят здравеопазването и правната комисия, а гербери - Устройство на територията и земеделието. Представители на останалите партии ще оглавяват по една комисия. Финансите се дават на земеделците. Образованието - на социалдемократите, които издигнаха кмета. Съветник от ДПС ще оглави спортната комисията. Комисията по общинска собственост и инвестиции ще се ръководи от съветник на МК „Възраждане“.

Според предложението за дневен ред няма да се обсъжда необходимостта от заместник – председател на Общински съвет, а директно ще се пристъпи към избора на такъв.

Две от точките в дневния ред са за създаване на комисии за спестовните влогове за жилищно строителство и за установяване на конфликт на интереси. Предстои Ангел Папазов да бъде избран за делегат в Общото събрание на РАО „Тракия“ и Националното сдружение на общините в България. Ще бъде и утвърдена длъжността кметски наместник в село Добри дол.

Преди началото да бъдат разгледани всички точки, клетва като общински съветници ще положат Маринка Бояджиева от БСП и Иванка Петкова от СДП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини