В СОУ ще учат по пилотен проект за електронно образование

СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ е едно 40-те училища в страната, които ще участват в пилотния проект на Министерството на образоването, за въвеждане на електронно учебно съдържание. В област Пловдив са само две.

В уведомителното писмо е записано: Училищата са избрани на принципа на покриване на минимални критерии като брой на ученици над 600, гарантиран достъп до интернет в цялото училище, повече от една паралелка в класовете от V до VII и вече изявен интерес към използването на електронните технологии в образованието. Радваме се, че заедно с Вас ще бъдем лидери на промяната в българската образователна система, що се отнася до добрите практики за използване на технологии на всяко ниво."

Първата фаза в Стратегията за ефективно внедряване на ИКТ в образованието и науката (2014-2020 г.), е, Министерство на образованието и науката да пристъпи към постепенното внедряване на електронните технологии в българското образование. Основна цел, стояща за решаване пред МОН на настоящия етап е чрез единна електронна платформа на Министерството да бъде осигурен достъп на всички учители и ученици до електронно съдържание. Разбира се, това трябва да стане при безусловното спазване на съществуващата нормативна база на МОН, закона за авторско право и другите закони и наредби на страната. В началните фази на този процес МОН предлага да се създадат фокусни групи от учители, подготвени да работят и да използват в обучението електронно съдържание през учебната 2015-2016 г.

Днес ще бъде избрана една паралелка, която ще бъде оборудвана с предоставената техника и една паралелка, която ще бъде контролна. Също така трябва да се изберат и учителите, които ще участват в пилотния проект. За да може да бъдат събрани обективни данни за успеваемостта на учениците, участващи в проекта, е нужно  двете паралелки да са от един клас.  На по-късен етап ще бъдат попълни данни за успеха на двете избрани паралелки за изминалата учебна година. Всеки един от избраните учители, трябва да преподава едновременно и в двете избрани паралелки. 

След преминаването на обучението, в края на годината те ще могат да оценят силните и слабите страни, преимуществата и недостатъците на всички компоненти на процеса – от реалното състояние на техническото оборудване и софтуера, е-съдържанието до субективния фактор – учителя и ученика, респективно крайния резултат.

Учителите в СОУ отчитат, че поколението, вече е различно, децата често ги превъзхождат по умения да боравят с информационни технологии. Електронното образование би мотивирало учениците много повече, а в същото време преподавателите се чувстват несигурни. Сред тях има и такива, които се страхуват да ги ползват. Ето защо те приемат като добър шанс възможността да бъдат обучени за работа с нови и различни технологии.

В същото време МС е гласувал средства, които са необходими за техническото обезпечаване на електронното обучение. За сега в училището има един напълно оборудван интерактивен кабинет и втори, който трябва да бъде довършен.  За целта  училище ще получи безвъзмездно от МОН: - Един брой мултимедиен прожектор, - Един брой мини компютър. В допълнение ще получите и специален бюджет в размер на 13,920.00 лева, които се разпределя, както следва: - 13,920.00 лева за закупуване на 40 броя крайни устройства – лаптопи, съгласно приложената спецификация, съдържаща минимални изисквания към устройствата. Училището ще разполага с бюджет за минимум 40 устройства, които трябва да се разпределят между учениците от една паралелка и учителите, които преподават в нея, т.е. ако учениците от избраната паралелка са 25, за педагогическия персонал остават 15 лаптопа.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини