Потвърдено! "Невъзможният двигател" все пак работи, показа нова серия тестове

Инженерът Роджър Шауър, противоречивият оптимист стоящ зад “невъзможния двигател” EM Drive отново е в светлините на прожекторите след като екип от изследователи от НАСА наскоро извърши още една серия изпитвания върху устройството. Въпреки че и до момента няма официално публикуван доклад, инженерът Пол Марч обяснява откртията на космическата агенция във форума им. Прибягвайки до по-добра експериментална процедура, екипът е успял да поправи някои грешки от минали тестове, и все пак се е натъкнал на признаци на необяснима тяга.

Опитвайки се да разчупи законите на физиката, EM Drive използва магнетрон и микровълни, за създаването на неизискваща гориво задвижваща система. Ем Драйв представлява кухо медно тяло от цилиндър и конус, затворено отвсякъде. Принципът на действие се основава на ефекта от налягането на електромагнитното лъчение: микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър. Изобретателят твърди, че устройството генерира тяга в посока към тесния край на пресечения конус.

Във форума на НАСА, Марч разкрива информация, доколкото му е възможно. След като се извинява, че не може да предостави снимки, които да подкрепят информацията, той обяснява, че лабораторията на космическата агенция успешно е създала и инсталирала второ поколение магнитен заглушител, който помага за намаляване на случайните магнитни полета във вакуумната камера, това на свой ред намалява и силата на Лоренц.

Но въпреки, че силата на Лоренц е била елиминирана почти изцяло, Марч все още докладва за замърсяване причинено от топлинно разширяване. За нещастие това топлинно замърсяване е дори по-зле във вакуум (оттук и в открития космос) до голяма степен заради високото му ниво на изолация. За да се пребори с това, Марч признава, че с екипът сега разработват усъвършенстван инструмент за анализ за отделяне на замърсяването, както и интегриран тест, който цели да облекчи термично предизвиканите грешки изцяло.

Докато тези подобрения и допълнения са без съмнение добре дошли за продължаващото изследване върху EM Drive, фактът че машината все още произвежда това, което Марч нарича “аномални признаци на тяга” си остава засега най-голямото откритие. Причината за съществуването на тази тяга все още обърква и най-великите учени в света, но повтарящото се явление на инерция с определена посока означава, че EM Drive е по-малко комбинация от грешки и повече основателен отговор на стремежите за междузвездни пътувания.

За сега не е ясно дали лабораториите на НАСА планират да публикуват официално някакъв доклад от изследванията, но да прочетем обясненията на един от топ инженерите е добър знак за бъдещето на тази завладяваща технология.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини