Борисов: Въртяха ме на шиш за руските самолети. Преглед на печата

Разпитът на премиера Бойко Борисов в прокуратурата заради пропуснатия руски самолет към Сирия е сред водещите теми за вестниците във вторник.

„Прокурорът го "въртял" час и половина
"Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия, а те са били законни, сме предотвратили преминаването на такива самолети. Нито има нарушение на конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона. Но прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя по темата." Така премиерът Бойко Борисов коментира сигнала на "Протестна мрежа", че е извършил "предателство", като обявил на партиен форум искане на руски самолети да прелетят над страната ни на път за Сирия.
"Ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал, че не трябва да сваляме руски самолети, да ме вкарат в затвора. В същото изказване се обърнах и към Москва - да не го правят повече, защото в такъв момент да сложат на везна приятелството, братството, историческата ни памет със сегашните обстоятелства, е голямо изпитание", каза Борисов. И допълни: "Знам пред какви рискове сме били изправени и затова по дипломатичен път сме намерили начин да го предадем на колегите в Москва. Вследствие на което виждате, че доста студенина лъха оттам. Сигналът казва, че съм в услуга на Русия. Руското правителство чрез външния си министър не спира да ме хули. Да се разберат. Аз съм защитавал интересите на държавата."..." - в. „Труд".

"Повече от час прокурор ме въртя на шиш за руските самолети".
Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той бе извикан на разпит във Върховната касационна прокуратура заради отказания коридор за руските самолети към Сирия...
Той категорично отрече обвиненията, като каза, че руски самолети изобщо не са минавали. "Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия, те са били законни, сме предотвратили преминаването на такива самолети. За мен нито има нарушение на конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона. Но прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя по темата", заяви премиерът след разпита. Според него информацията за отказан полет не е никаква държавна тайна, защото медиите всеки ден информирали за такива случаи. "По дипломатичен път сме намерили начин да им го предадем на колегите в Москва...
"Не е нормално това 5 дни преди изборите да разкарваш министър-председателя като панаирджийска мечка, да го унижиш пред народа, защото някакви хора без конкретни факти са решили да напишат поредната клевета до институциите", коментираха в Съдебната палата обвинители и адвокати..." - в. „Стандарт"

„Не е имало пропуснат през българското въздушно пространство руски самолет, премиерът Бойко Борисов бил говорил хипотетично. Това стана ясно от думите му на излизане от Върховната касационна прокуратура вчера. Там той беше разпитан по сигнал на "Биволъ" и "Протестна мрежа", които искат да се установи дали не е нарушил конституцията и Наказателния кодекс и дали не е разгласил държавна тайна...
За случая с преминал над България руски самолет на път за Сирия се разбра в началото на септември.
"Преди няколко дни имах много върховно изпитание. Една нощ, в която министърът на отбраната и шефът на Генералния щаб предадоха, че има план за полети на руски военни самолети през нашата територия. Много е ясна военната ни доктрина, ясна е нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО. Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Началникът на щаба чакаше заповед. Дилемата беше дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Не мога да допусна такова нещо. Разпоредих, ако се наложи, да ги пропуснем, с ясното съзнание, че не изпълняваме своя ангажимент, но ми се видя по-лесно да се разбера с натовските партньори, отколкото да изкарват с ковчези пилоти", разказа Борисов по време на представяне на кандидатите за кметове на ГЕРБ в "Арена Армеец".
След това обаче външният министър Даниел Митов обяви, че никакъв самолет не е пускан, а е било обсъждано какво да се направи, ако случайно руски самолет наруши въздушното ни пространство. По същото време негов говорител обясни, че полет е имало: "Въпросният самолет не е от хуманитарните, а е посочил, че превозва дипломатически персонал. Не сме имали основания за отказ." В. "Ведомости" пък съобщи, че руски самолети за Сирия са летели над България в продължение на няколко седмици.
Вчера Борисов излезе със същото обяснение като Митов, като обясни предишните си думи като "хипотетично разсъждение на глас какво би се случило, и то на едно партийно мероприятие, пред партийния ни актив". Той посочи, че случаят е провокация от Кремъл..." - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят случая с простреляния афганистански мигрант.

„Девет следователи и двама прокурори от Окръжната прокуратура в  Бургас разследват смъртта на 56-годишния афганистанец, който загина от рикоширал куршум край Средец.
54 нелегални мигранти бяха засечени под мост около 22 ч в четвъртък. Според МВР част от афганистанците оказали съпротива при задържането им от трима граничари. Тогава униформеният Вълкан Хамбарлиев стрелял във въздуха, но куршумът рикоширал в мост и се забил в шията на 56-годишния чужденец.
От прокуратурата съобщиха, че вече са извършени три огледа на мястото на инцидента. Назначени са и шест експертизи - съдебномедицинска, балистична, дактилоскопна, техническа и две физикохимически. До този момент те не били готови.
Вълкан Хамбарлиев е дал показания като свидетел, както и двамата му колеги. 47 от задържаните афганистанци са били разпитани от следователи пред седем бургаски съдии.
От прокуратурата съобщиха, че липсват данни и доказателства за снимки и клипове с насилие в телефони на мигрантите. В събота такива слухове се появиха сред бургазлии. Два телефона, единият без камера, са включени като доказателства по делото..." - в. „Труд".

„Кьорфишек се оказа информацията, че в някои от телефоните на заловените мигранти, задържани след стрелба в района на Средец на 15 октомври, имало клипове с насилие. Прокуратурата бе категорична, че няма открити снимки и видеозаписи на такива сцени...
Двата телефона на убития афганистанец са приложени към доказателствата по делото. При извършения външен оглед на апаратите е установено, че единият от тях няма камера. "Установяването на наличните в телефоните контакти, съобщения, клипове и др. се осъществява чрез техническа експертиза", уточняват от прокуратурата...
В качеството на свидетели са разпитан Вълкан Хамбарлиев, както и неговите колеги - двама полицейски служители, присъствали на инцидента. От прокуратурата уточняват, че пред 7 съдии от Окръжен съд - Бургас следователи са разпитали като свидетели 47 от чужденците, заловени край Средец...
Във Фейсбук продължава масовата подкрепа за Вълкан Хамбарлиев. Дори бе подета кампания за номинирането му за "Мъж на годината 2015 г". Продължава събирането на подписи в подкрепа на граничаря в няколко града - Средец, Карнобат и Бургас..." - в. „Стандарт".

„Двама каналджии избягали при стрелбата край Средец
54-мата афганистанци, които се натъкнали на граничен патрул край Средец на 15 октомври, са имали поне двама водачи, научи "24 часа".
След стрелбата обаче те са избягали и за тях в момента разследването няма информация.
Инцидентът стана около 22 ч в района на малко мостче на около километър от Средец по посока към Бургас. В него загина един от бежанците.
При разпитите, които започнаха в петък и продължиха през целия ден в неделя, част от бежанците са разкрили, че маршрутът е определян от други мъже - двама или трима, които според тях не били нито техни сънародници, нито българи.
Засечката с граничния патрул е станала, докато групата е вървяла в колона и първата част от нея е преминавала под мостчето в  местността Рибарска среща.
Заради тъмнината много малко на практика са преките очевидци на прострелването.
След произведения изстрел бежанците легнали на земята. Вероятно моментът на паниката е използван от водачите, които явно познавали района, и те бързо се отдалечили. Засега няма данни групата да е била по-голяма и да се е пръснала след инцидента.
Заловените бежанци са от различни места на Афганистан, някои от тях твърдели, че не се познават помежду си. Самоличността на убития е разкрита с помощта на друг от групата, който се представил за негов братовчед..." - в. „24 часа".

Посещението на шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер и продължаващите проблеми с корупцията и правосъдието също са сред актуалните теми на вестниците.

„Неспособността на съдиите да наказват е голям проблем в България, заяви шефът на ОЛАФ
„Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем", заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време посещението си в България, цитиран от агенция "Фокус".
Добре функциониращата система има нужда от добро управление на администрацията, контрол, одит, разглеждане на разходите и проверки дали тези разходи са правилни, заяви още Кеслер.
По думите му, ако хората са наясно, че разходите им се разглеждат и приходите им подлежат на конкретен контрол, това е инструмент за предотвратяване.
Според Кеслер най-големият възпиращ фактор е възможността да бъде разкрита злоупотребата, а не наказанието: "Нужни са специализирани учреждения. Едно такова обаче не може да обхване всичко. Важен аспект на учрежденията е независимостта им. Тук опираме до способността на обществото да им вярва. Това е важно за институциите, но и за разследващите органи. Ако хората вярват в тях, самата полиция и разследването ще направят нещо и ще получат добра информация."
Общество, непримиримо срещу корупцията, и стабилни институции, които да я наказват, поиска вицепремиерът Меглена Кунева по време на публичния дебат с участието на Кеслер и обърна специално внимание на подготвеното законодателство за борба срещу корупцията в България..." - в. „Дневник".

„Вицепремиерът Меглена Кунева ще започне разговори с парламентарните сили за приемането на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Разговорите ще се проведат след края на местните избори, съобщи тя вчера. "Искам да работя заедно с парламента. Никога не съм имала намерение да воювам с народните представители", обясни Кунева по време на публичен дебат на тема "Институциите срещу корупцията". Законопроектът ще бъде внесен отново в Народното събрание в началото на декември, след приемането му от Министерския съвет.
Антикорупционният закон се оказа сериозно препятствие пред управляващата коалиция, след като два пъти беше бойкотиран и в крайна сметка не беше приет. Това стана с гласовете на ДПС и част от управляващите партии. Отхвърлянето на законопроекта накара реформаторите да повдигнат въпроса за бъдещето на управляващата коалиция. "Заради това решение отново се намираме в позиция да обясняваме защо е необходимо да има институция, която да прави реални и задълбочени проверки на имуществото и конфликта на интереси на хората, които заемат висши публични длъжности", каза Кунева. Тя беше категорична, че подобен закон е необходим по три причини - първо, защото в момента проверки на имуществото и конфликта на интереси на властимащите не се правят, второ, защото обществото заслужава да разполага с тази информация, и трето - защото само така може да бъде сигурно, че хората във властта са там, за да служат на обществото, а не за лично облагодетелстване...
За свободен от политическо влияние орган се обяви и генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер, който взе участие във форума. Той посочи още, че неподписаните сигнали трябва да бъдат разглеждани сериозно, ако разполагат с достатъчно данни за корупционно поведение, и че ползването им е стандартна практика в много страни и европейските институции, в това число и от самия ОЛАФ. По думите на Кеслер много страни се сблъскват с корупцията, такава е имало и в Европейската комисия, но важно за връщането на доверието в обществото е да се демонстрира политическа воля за справяне с този проблем..." - в. „Сега".

Въвеждането на електронно гласуване, за което избирателите ще се произнесат на референдума идната неделя, също е сред темите на всекидневниците.

„Въвеждането на електронното гласуване е толкова необходимо, колкото необходимо е да имате електронна поща и мобилен телефон. Това заяви в ефира на Би Ти Ви съветникът на президента Росен Плевнелиев и политолог Румяна Коларова, която беше министър на образованието в служебния кабинет.
"Електронното гласува отговаря на мобилността на съвременните хора. То би могло да мобилизира около 15% от хората, които в момента не гласуват. Българската политическа култура все още не е усвоили този модел за гласуване за местни избори", каза тя и добави, че живеещите в чужбина не винаги имат възможността да отидат до една секция, в която да пуснат бюлетина.
Коларова даде примери с европейски държави: във Франция е въведено електронно гласуване за французите, които живеят в чужбина, а в Швейцария повече от 90% от хората гласуват по пощата.
Според нея електронното гласуване гарантира по-силен контрол върху избирателните комисии и в много отношения улеснява гласуването. "Друг е въпросът кога ще бъде въведено в България и българските граждани зад граница ще могат да го използват. Електронното гласуване може да бъде гласувано с промяна в закона за изборите", коментира Коларова..." - в. „Дневник".

„Въвеждането на електронното гласуване ще бъде неизбежно...
Друг е въпросът кога ще бъде въведено в България, друг е въпросът кога българските граждани в чужбина ще могат да го използват. Това заяви в предаването „Лице в лице" по bTV съветникът на президента Росен Плевнелиев Румяна Коларова.
Електронното гласуване гарантира по-силен контрол върху избирателните комисии. Това са промени, които настъпват в повечето европейски демокрации. Във Франция е въведено електронно гласуване за французите, които живеят в чужбина, каза още Коларова.
Ползата от електронното гласуване е, че то отговаря на мобилността на съвременните хора. Те не винаги имат възможността да отидат до една секция, в която да пуснат бюлетина, обясни още Коларова и допълни, че в Швейцария повече от 90% от хората гласуват по пощата.
Според нея електронното гласуване в много отношения улеснява гласуването и гарантира по-добър контрол.
Не може да се гарантира, че ще се промени политическата карта...
По-важно е да подчертаем, че много съществен въпрос е провеждането на референдума заедно с изборите. Българската политическа култура все още не е усвоила този естествен модел национален референдум да се провежда заедно с избори. Политиците ни като че ли се страхуват, че едното може да блокира другото, коментира още Коларова.
Референдумът никога няма да бъде невалиден. Той може да не бъде задължителен, ако в него не участват повече граждани от тези, които са гласували на последните парламентарни избори. Това не означава, че волята на избирателите няма тежест. Волята на народа има много голямо значение. Референдумът е за хората, той не е за политиците, допълни Румяна Коларова..." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини