Д-р Бойлова ще участва в изработването на здравна карта на областта, грижейки се за твоето здраве

Доктор Румяна Бойлова ще бъде представител на община Първомай при обсъждането и изработване на областна здравна карта за област Пловдив. Това реши преди седмица Общински съвет – Първомай в отговор на искането на областния управител за такъв избор. С предложението на Здравната комисия се съгласиха единодушно всички съветници.

В опит да намерим информация за това обсъждане и за същността на здравната карта разговаряхме с д-р Бойлова, която е управител на Първомайската общинска болница и Медицински център I.

Тя самата подчерта, че все още няма публикувано никъде какво предстои. Според нея всеки здравен министър идва с идеята да бъде направено оптимално разпределение на болниците и специалистите в страната, но си тръгва преди да е успял да реализира това свое намерение. Според управителя това е добро намерение. Една такава здравна карта би съобразила числеността и характеристиките на населението с необходимостта от определен брой специалисти, легла и здравни заведения. Това би означавало, че ако общината се нуждае от 13 общопрактикуващи лекари, разрешително за практикуване ще бъде издадено само на 13 такива доктори; ако се нуждаем от 2,5 кардиолога, ще бъде разрешена практика на 2,5 такива специалисти и т.н. Така ще бъде регулирана картата за болничните заведения, доболничната и болничната помощ и разкриването на все повече частни клиники ще бъде ограничено. Дали доброто намерение ще засегне само лекарите или ще се отнася и до стоматолози и фармацевти също не е ясно.

Очакваме повече яснота и конкретни действия в най-скоро време.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини