Няма значение кой гарантира сигурността на държавата, убеждава Паси

Има много места по света, в които сигурността се отдава на концесия. Това не е шега, а е съвсем сериозно - големи сектори от сигурността могат да бъдат поверени на частни фирми и това не е учудващо, не е стряскащо и не е вълнуващо. Това заяви пред БиТиВи председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси във връзка с обявеното минути по-рано от социалиста Таско Ерменков поради липса на пари да се открият процедури за отдаване на националната сигурност и националната безопасност на концесии.

Припомняме, вчера стана ясно, че с промени в закона даваме право на чужди ВВС да охраняват небето ни.

По думите на Паси, българската държава може да опазва сигурността по различни начини. Ако е гарантирана сигурността, не е казано, че тя трябва да бъде гарантирана по този или онзи начин.

По неговото мнение, спорът, който се възбужда в българския парламент в момента за това да дойдат ли чужди войски или да не дойдат чужди войски, отразява това, че нашата Конституция изглежда остаряла в някои свои текстове. Конституцията и цялото ни законодателство е остаряло в текстовете, които третират съюзническите войски като чужди. Откакто сме станали членове на НАТО и подписахме договора с ЕС, ние имаме съюзнически ангажименти, които са и над националните. Съюзническите сили не са чужди. Нашата национална сигурност и нашата охрана трябва да се разглежда като регионална охрана. Това важи не само за въздушните граници, а и за бежанците и за Шенген. Ние сме част от една много голяма общност, обясни позицията си Паси.

Относно въпроса за авиацията, Соломон Паси заяви, че няма да имаме авиация, докато не си купим самолети. Това е въпрос, който вече 10 години върви.

Във връзка с доклада на НАТО, според който България е само консуматор, а не генератор на сигурност, той коментира, че е така, защото сигурността се измерва с пари. След като разходите за отбрана в България са паднали от почти 3 % преди десетина години на 1,3 % днес, как с този минимален военен принос ние да генерираме сигурност, попита Паси. Той е категоричен, че няма как да извадим нашата сигурност от сигурността на всички наши съюзници и на целия регион. Как България сама ще се справи с бежанците, попита още той.

Соломон Паси е убеден, че България може да бъде много добър източник на сигурност, ако си увеличи малко военните разходи. „Какъв е проблемът обаче - военните разходи са непопулярни, с военни разходи не могат да се печелят избори. Избори се печелят с шоково вдигане на пенсии преди изборите. С шоково вдигане на пенсиите преди изборите, няма как да се гарантира националната сигурност. Не казвам, че пенсиите не трябва да се вдигат, но те не трябва да се вдигат с предизборни цели", категоричен е той.

По думите му, в момента проблемът с бежанците е най-острият въпрос, с който се сблъсква Европа. В Европа в момента имало избрани министър-председатели, но нямало лидери като Маргарет Тачър и Франсоа Митеран.

Относно ударите на Русия срещу „Ислямска държава" в Сирия, Соломон Паси заяви, че голямата цел на Русия е трайно присъствие в Сирия, което гарантира и трайно военно присъствие на Русия в Средиземно море. Това, по думите му, била и голямата стратегическа цел на Русия. Тя отдавна имала мечта да има излаз на топло море.Паси смята, че Западът трябва заедно с Русия да се включи в решаването на сирийския проблем.

Според Соломон Паси страната ни трябва да разработи национална програма за бежанците, но оградата нямало да реши проблема.

Минути преди Соломон Паси, социалистът Таско Ерменков коментира, че президентът е абдикирал от задълженията си на национална сигурност. „Как можем да сме източник на национална сигурност, щом държавният глава не го е еня за нея", възмущава се той.

Според него правителството признавало, че в момента не е в състояние да осигури нашата безопасност и търси начини да прехвърли отговорността на друг. Затова предлага да се гласува в парламента, че поради липса на пари националната ни сигурност и националната безопасност може да се отдават на концесия.

Ерменков заяви, че задължение на държавата е да гарантира сигурността. Ако това правителство не може да я гарантира, да бъде така добро да си отиде, ще дойде друго правителство, което ще може да я гарантира. В момента правителството не полага усилия за гарантиране на безопасността в България, категоричен е Ерменков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини