Кои са 13-те кандидати за кмет на община Първомай

    Средно между 8 и 12 са регистрираните кандидати за кметове в областните градове, а със своите 13 кандидати за общински кмет Първомай изпреварва много от тях.

     На първо място е София с 21 желаещи да седнат в креслото на градоначалника. На второ място в тази класация е Пловдив, за който са регистрирани 16 кандидати. Сливен и Русе също се оказват атрактивни за управление градове, защото кандидатите за кметския стол в двата града са по 14. Следва ги Добрич с фаталните 13 претенденти. 13 са кандидатите и в Първомай. Точно толкова бяха и на миналите местни избори. 5 от тях са стари кандидати: Папазов, Баръмов, д-р Кръстев, Митко Хубенов и Стефан Янчев. Единственият, който е подкрепен от една и съща партия – НФСБ е адв. Янчев. За пръв път срещу настоящия кмет се изправя негов съратник, човек от листата му – Иван Димитров. Единствената дама, кандидат за поста е Иванка Сталева от ББЦ. За най-екзотичен претендент се счита Димитър Орехов от непознатата в града партия „Нова алтернатива“. Неизвестен за избирателите е и Тодор Атанасов от ВМРО – БНД. Без особена популярност и е партията – носител за Ангел Папазов – Социалдемократическа (СДП). Две са земеделските политически организации, издигащи свои кандидати – ЗС „Александър Стамболийски“ – Митко Хубенов и Коалиция „Земеделски съюз“ – Иван Димитров.

    Ето и списъкът с кандидати. Номерът, записан пред тях е този, с който ще бъдат вписани в бюлетината. Липсващите номера са за организации, регистрирани в ОИК, които не издигат свой кандидат за общински кмет:

    2. Димитър Орехов - "Нова алтернатива"

    3.Тодор Баръмов = "Движение 21"

    4. Янко Диков - Коалиция "Възраждане"

    6. Николай Митков - БСП

    7. Христо Вълчев - ГЕРБ

    8. Мурад Али - ДПС

    9. Иванка Сталева - ББЦ

    10.Тодор Атанасов - ВМРО

    11. Ангел Папазов - СДП

    12 Добрин Кръстев - АБВ

    14. Стефан Янчев - НФСБ

    15. Митко Хубенов - ЗС "Александър Стамболийски"

    16. Иван Димитров - Коалиция "Народен съюз"

    Тази година за пръв път на местни избори ще можем да се възползваме от преференциалното гласуване. Математическите сметки показват, че около 50 гласа могат да променят подреждането в листите. Да се възползват от съвпадението на номера на партията и мястото си в листата биха могли 3 дами – Красимира Славова – 4/4; Ани Николова 6/6 и Красимира Александрова 7/7. Не е изключено при този нисък праг битката да се окаже доста по-ожесточена. Възможно е и в други партии да настъпят размествания. Заиграването с преференциалния вот, обаче, може да доведе до много невалидни бюлетини и спад в гласовете на съответната партия.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини