Инициативата "ЕВН при Вас" достигна и до Първомай

Като част от инициативата „ЕВН при Вас“ експерти на електроразпределителното дружество се срещнаха с жители на община Първомай. Таньо Тепов – ръководител на КЕЦ Асеновград, Петър Янков, ръководител на отдел „Клиентски сметки“ и Крум Косев – PR на дружеството се опитаха да отговорят на въпросите, зададени им присъстващите. Посещението имаше за цел провеждане на отворена за всички дискусия по теми от интерес за клиентите. Срещата бе организирана по инициатива на EVN България. На нея присъстваха най-вече посетителите на пенсионерския клуб, който стана и домакин на срещата.

Поставени бяха въпроси както за присъединяването на нови клиенти, така и за структуриране на фактурите, изключване на абонати, събираемост на задълженията и други.

Като „уличен фолклор“ бяха определени някои от твърденията на потребителите – за чакането, за тежките и дълги процедури и т.н.

Крум Косев подробно обясни по какъв начин се присъединява нов абонат. Когато става въпрос за точка в регулация сроковете са сведени от 2 месеца до десетина дни. При извънрегулация сроковете са значително по-дълги, защото е необходимо съгласуването с редица институции. И в двата случая обаче, от клиентите се изисква минимално усилие – да подадат заявление и проект, да сключат предварителен и окончателен договор с ЕВН и разбира се, да заплатят услугата.

Петър Янков, отговарящ за структурата на клиентските сметки подробно обясни как се формира цената на тока и какво се отразява в получаваните фактури.

Поставен беше въпросът за изключването и плащането на такса за включването на тока на домакинства, които не са платили навреме сметките си. Оказа се, че това „наказание“ не се прилага в празничните дни и в предпразничен ден, такса включване е осреднената цена, с която се заплаща труда и придвижването на хората, които трябва да включат тока. Този въпрос стана повод да бъдат изненсени няколко интересни факта: Събираемостта на задълженията в ромските квартали вече е над 95%. Преди електроразпределителните дружества да станат частни е имало загуби средно около 25%, като на някои места в страната, каквото е „Столипинво“, са достигали 40%. В момента загубите са под 10% и нарушителите не са само роми. Г-н Тепов каза, че е готов на момента да тръгне към всяка една къща, за която има сигнал, че не плаща или че краде ток. Според него в ромската махала извън регулацията на Първомай е малко вероятно да има загуба за тях. Той обясни, че в повечето случай ромите са прикачени незаконно към чужд електромер, който отчита тяхното потребление и за него се събират пари. Друг е въпросът те как се разбират с титуляра на сметката.

Гостите призоваха по-често да ползваме телефоните, сайтовете и мобилните услуги, предоставяни от ЕВН като увериха, че всички те са направени в помощ на потребителите. Особено горещо препоръчаха възможността да получаваме всеки месец SMS със стойността на сметката ни и крайния срок за заплащане.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини