Ислямисти екзекутираха 56 сирийски войници

Войниците са били разстреляни преди няколко дни при масова екзекуция

Ислямистки бунтовници, водени от клона на Ал Каида в Сирия, са екзекутирали най-малко 56 правителствени войници във въздушна база под контрола на опозицията в Северозападна Сирия, съобщи Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от ДПА.

Войниците са били разстреляни преди няколко дни при масова екзекуция на летището на базата Абу Зухур в провинция Идлиб, близо до турската граница. 

Бунтовниците, водени от Фронта Ан Нусра, превзеха военновъздушната база на 9 септември, след близо двегодишна обсада. Новината обаче е била потвърдена едва снощи.

С това правителствените войници, убити от ислямистки бунтовници след превземането на базата, станаха 71. Базата Абу Зухур беше последният военен бастион на режима на Башар Асад в провинция Идлиб.

Присъствието на режима в Идлиб се ограничава до шиитските мюсюлмански села Кафрая и Фуа. Те са защитавани от подкрепящи режима милиции и бойци на ливанската Хизбула, предаде Франс прес. В петък водените от Фронта Ан Нусра бунтовници извършиха девет атентата с коли бомби срещу двете селища.

Късно снощи в Централна Сирия загинаха 26 души при серия от въздушни удари на правителствени самолети в контролирания от Ислямска държава град Палмира, добави СЦНПЧ. 

Според директора на организацията Рами Абдел Рахман, това е най-тежката бомбардировка от превземането на Палмира през май. Сред убитите има 12 бойци на Ислямска държава.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини