6 областни дирекции на МВР са работили по случая с наглата ало - измама в Първомай

Под ръководството на Районна прокуратура-Първомай съвместно с ОД на МВР-Пловдив и със съдействие на служители от областните дирекции на полицията в Смолян, Хасково, Стара Загора, Велико Търново и Габрово за пет часа е разкрита телефонна измама за 268 000 евро и 18 000 долара. В Районна прокуратура-Първомай е образувано досъдебно производство за измама в особено големи размери,  представляваща особено тежък случай – престъпление по чл. 211 от Наказателния кодекс. За срок от 24 часа по реда на Закона за МВР са задържани две лица – на А. М., на 34 г. от гр. Елин Пелин и Б.Д., на 24 г. от гр. Горна Оряховица, криминално проявени и осъждани. 

На 8 септември 2015 г. в 19,30 часа на тел. 112 е подаден сигнал, че няколко часа по-рано – в 16,30 ч., на стационарния телефон на 80-годишната Е.А. в дома й в град Първомай, се обадил непознат мъж. Лицето се представило за доктор Николов от Окръжна болница и съобщил, че внукът й е пострадал от катастрофа и се нуждае от спешна операция, за която трябва да се платят 30 000 лева.  Възрастната жена заявила, че разполага с парите. Непознатият й съобщил, че ще прати куриер да вземе сумата.

Към 17 часа в дома на пенсионерката пристигнал друг непознат мъж - куриер, на който тя предала първоначално 500 лева. Възрастната жена съобщила, че останалата част от парите се намират в метален сейф в къщата, в който внукът й си държал спестяванията, но тя не разполагала с ключ. Непознатият опитал да отвори касата с подръчни инструменти, открити в дома на пенсионерката, включително и с ъглошлайф, но не успял. Отишъл до магазин в гр. Първомай, откъдето купил нов ъглошлайф. С уреда пробил отвор в сейфа и взел 268 000 евро и 18 000 долара. Около 19,30 ч. възрастната жена позвънила на близките си, за да се поинтересува за здравословното състояние на внука и разбрала за измамата.

След получения сигнал са уведомени Районна прокуратура-Първомай и Окръжна прокуратура-Пловдив. Започнали са незабавни действия за издирване на извършителите. Около полунощ в района на ОД на МВР – Велико Търново е задържано лицето – А.М., взело парите от сейфа. При обиск от него са иззети около 170 000 евро. Малко по-късно, в района на град Севлиево, е задържано и второто лице – Б.Д., на което е трябвало да бъдат предадени парите. 

Впоследствие е установено, че останалата част от сумата е укрита в частен дом в с. Гарваново, обл. Хасково, при роднини на А.М. 

„Прокуратурата и полицията в Пловдивския регион водят строга наказателна политика и са най-активните институции в страната  по разкриване и наказване на извършителите на телефонни измами. Работим така от години. Тези престъпления се отличават с изключително висока степен на обществена опасност, тъй като жертви на престъпните посегателства стават най-често възрастни и беззащитни хора, а измамниците посягат на последните им спестени пари“, заяви на пресконференция днес в Пловдив Галин Гавраилов, зам.окръжен прокурор на гр. Пловдив.

Районният прокурор на Първомай – Йоанна Запрянова допълни, че са извършени неотложни процесуално-следствени действия – претърсвания и обиски на лица. „Открити са всички пари, които са присвоени от измамниците. Разследването по случая продължава, включително и в насока повдигане на обвинение на двамата извършители“, допълни прокурор Запрянова. Разпитват се свидетели, предстои да бъдат назначени експертизи.

Само в Пловдив през 2014 г. и до средата на тази година са осъдени 18 лица за телефонни измами. В момента за същото престъпление са образувани пет досъдебни производства в Пловдив, шест в Асеновград и две в Карлово.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини