Над 500 ловци и риболовци от ЛРД „Марица“ се събраха на събор

Изображение 1 от 14

    С надпревари по стрелба и риболов за деца започна 21 събор на ловните дружинки на ЛРД „Марица“ – Първомай. Момчета и момичета между 6 и 12 години хванаха въздушни пушки и с помощта на татковците застанаха на стрелкова позиция. 11-годишният Санер Неджиб при момчетата показа точен мерник и завоюва първа  позиция. Той участва за втори път и с 49 точки изпревари съперниците си. След него остана Димитър Чингаров, а Атанас Станчев завоюва в оспорвана битка третото място.

    Макар с превързана ръка Габриела Йорданова, едва на 8 години стана най-добрият стрелец между момичетата. Последваха я Наз Неджиб и Любослава Спасова.

    На водоема до параклиса св. Пантелеймон  се надпреварваха малките рибари. Единствената дама – Мартина Досева се представи повече от убедително и с резултат в пъти по- голям от този на момчетата завоюва купата и първото място. Подгласници ѝ станаха Емил Йорданов и Станислав Маринов. „Аз бях на най-хубавото място“ – призна момичето, но момчетата кавалерски добавиха, че се е справила чудесно.

    На празника специално внимание беше отделено и на най-верния помощник на ловеца – кучето. Собствениците на най-добрите индивиди ги представиха на Конкурс  за кучета, работещи в стойка. Курцхаарът Лори, със стопанин Добри Славчев отговори на най-много критерии на журито – външни белези, глава, крака, тяло, стойка и т.н. и беше обявена за победител. Второто място беше заето от Ерик, куче от порода драхтаар със собственик Коста Димитров, а аоще един  курцхаар стана трети – Никита на Петко Налбантов.

    Победителите в различните състезания получиха награди – купи и медали.

    Официалното откриване на събора започна с освещаване на дружествените знамена и приветствия от Председателя на УС на ЛРД Тодор Баръмов и на Националния ловнорибарски съюза Иван Петков.

    „Ние сме единствената по рода си природозащитна организация на територията на общините Първомай и Садово –каза Тодор Баръмов  - Не само защото наброяваме  толкова много хора - 1300 ловци, обединени в 24 ловни и една рибарска дружинка. А защото няма друга организация, която 93 години да произвежда, защитава и отглежда дивеч и да се грижи за него. Няма други, които да водят борба с хищниците и борба срещу бракониерите. И накрая разумно и пестеливо да ползват това, което са разселили в природата.“

    Гости на празника бяха Председателят на НЛРС- СЛРБ Иван Петков, кметът на община Първомай Ангел Папазов, Татяна Дончева- председател на ПП „Движение 21“, председателите на съседските дружества и спомоществователи на ЛРД „Марица“ и над 500 ловци, риболовци и техните семейства.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини