Владиката посети разкопките на Църквището

     Митрополит Николай и епископ Арсений от Пловдивската митрополия посетиха разкопките в местността Църквището, в близост до село Драгойново. Освен проявения от духовника интерес, впечали, че той е запознат с археологията и дори гради хипотези. Гостите бяха придружени от заместник-кмета на община Първомай Юлиян Димитров и ръководителя на екипа доц.д-р Иво Топалилов.

    Те разгледаха разкритата трикорабна базилика и откритите преди 2 години преддверие и помещение, за което се спори дали е баптистерий. Доцентът показа запазените стени на църквата. Посочи каменните бази, които най-вероятно са носели дървени колони. Посочи и мястото където е стоял канцелът – греда за иконостас или олтарна преграда. Топалилов сподели желанието да се допълни с един ред камъни запазените стени, а след това обектът да се консервира и да може да се показва на туристи. Подът на църквата е бил покрит с глинени плочи, положени върху пласт, който изравнява основната скала. За разлика от него, в двете допълнителни помещения скалата е предварително заравнена, а в северната част на сградата е напълно запазено подовото покритие в единия край. То е уникално, защото върху плочите има изрисувани кръстове. Църквата е датирана от около VI в. сл.Хр, а още през V в. Вселенският събор забранява рисуването на всякакви християнски символи върху пода, за да не бъдат газени от християните. Въпреки, че според редица учени това помещение е баптистерий – място за кръщанета, доц. Топалилов не е съгласен с това мнение. В бапристериите е имало вана за вода – тук няма. Другият вариант е да се постави купел. В края, близо до стената има каменна маса. Купелът е трябвало да бъде поставян върху нея. Но тогава тази маса е нямало да може да бъде заобикаляна както се прави при ритуала. Митрополит Николай подкрепи доцента и каза, че според него това е олтарна маса, т.е. това помещение е параклис. На масата най-вероятно е имало поставена мощохранителница или икона на покровителя на църквата с надпис. След като разгледа обекта, Владиката благослови студентите. Това е едно богоугодно дело – каза той- Църковните разкопки изискват познания не само по история, но и познаване на християнската вяра и по богословие. 

    Разкопките в Църквището приключват след ден. Тази година на обекта работиха 15 студенти, между които имаше не само бъдещи археолози, но и богослови.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини