Около 250 000 лв. са необходими за ограда и алеи на гробищата

    Един от най-невралгичните въпроси от социален характер, които стоят за решаване пред ОбА – Първомай е гробищния парк в града. Снимки на високи треви и свободно движещи се животни пълнят интернет-пространството. Много първомайци коментират, че гробищата са запуснати и са превърнати в змиярници.

    Отговарящата за гробните места в общината Димитрия Атанасова поясни, че техен ангажимент са алеите, чешмите и охраната в траурния парк. Всеки от собствениците е задължен да поддържа гроба на близките си. В общината има определена такса, която е 12 лв за една година, срещу която всеки може да получи почистване и поддръжка на гроб.

    Всеки месец се коси тревата – твърди Атанасова- всички чешми са поправени и работят, сега се изгражда нова в последния сектор. За Задушниците почистваме. За съжаление, вече има една повредена чешма, а се случва и ползващите да не спират водата и тя да тече цяла нощ – оплака се служителката.

    До преди няколко дни е имало човек, който е охранявал гробището от животни, но той е бил назначен по програма, която е изтекла. Реагира се на всеки получен сигнал за пуснати животни и се изпращат хора от общинска охрана.

    Очевидно е, че тези мерки не са достатъчни, а състоянието на гробищата предизвиква възмущение.

    Ресорният заместник-кмет Юлиян Димитров твърди, че има проект за изграждане на ограда, но няма финансиране. Необходими са около 250 000 лв., с които ще бъде направено не само заграждение, но и ще бъдат ремонтирани алеите.

    Едно от предложенията на гражданите е да бъде поставена бариера и да се заплаща влизането с автомобили.  

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини