Костов: ДПС се доближава до неоосманизма и ислямизма на Турция


ДПС води кампания срещу мен с идеята, че нанася щети на Реформаторския блок, заяви бившият премиер Иван Костов.
Това им е намерението и мисля, че успяват, каза пред bTV настоящият директор на „Лаборатория за управление на рискове” към НБУ. 

След като преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан пи чай с премиера Бойко Борисов, го призова ГЕРБ да поеме съдебната реформа, защото при Реформаторският блок нямало достатъчно експертиза и обществено доверие.

В същото време се надигна контрапротест срещу автора на съдебната реформа - правосъдния министър Христо Иванов, като се появиха плакати с надпис "Психодесни", на които бяха изобразени неговият лик, тези на съпредседателя на РБ Радан Кънев, Костов и др.

Днес експремиерът прогнозира, че местният вот наесен практически е с предизвестен край - управляващите ще засилят позициите си в местната власт, а опозицията ще отслаби своите още повече. 

"ДПС ще загуби много на местните избори, противно на това, което се надяват", убеден е Костов. 

Според него е важно какво поведение ще имат Патриотите, които могат да решат да преустановят участието си в управлението. 

Бившият лидер на ДСБ прогнозира още, че се очертава пълен мандат на Бойко Борисов като премиер, основно заради изключителната слабост на опозицията. 

По думите му България се стабилизира политически. 

„На фона на двете парламентарни кризи и предсрочни избори през 2013 и 2014 г. в момента тече частична стабилизация на страната. Една година след изборите няма разклащане на политическата система”, коментира Костов. 

ДПС - завой към Анкара

Той заяви още, че ДПС е извършила завой към Анкара и вече е много близо до позицията на ислямистите и османистите в Турция. И определи като риск по-тясната обвързаност на ДПС с турския премиер Реджеб Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която е ислямистка и неоосманистка и е на власт от 2002 г. 

Костов подчерта, че през 2006-2007 г. са започнали да превръщат Дианета (дирекцията по вероизповеданията) в огромна институция, която ислямизира Турция. Нейният бюджет е 1,9 пъти повече от бюджета на вътрешното министерство на страната, посочи той. И допълни, че Дианета е построила в България две огромни средни училища за мюсюлмани с капацитет от 100 души, в които в момента в Момчилград има 100 ученици 

За новия управител на БНБ

Иван Костов определи като голям риск решението на новия управител на БНБ Димитър Радев да остави в екипа си подуправителите на предшественика си Иван Искров. 

"Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени", отбеляза той. 

Костов добави, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на БНБ да вземе това решение, но подчерта, че той е експерт и специалист от най-високата възможна за България класа.

От Реформаторския блок вече обявиха, че не подкрепят оставането на единия от подуправителите - Димитър Костов, защото е бил част от правителството на Жан Виденов, когато имаше банкова криза. 

За кризата в Гърция 

Има смисъл да се помогне на Гърция, ако има висока гаранция, че тя ще излезе от тази ситуация, коментира Костов. По думите му големият проблем е дали Гърция при тази влошена икономическа конюнктура ще може да изпълни такава тежка програма. 

"Ние сме били дори в по-тежко положение от Гърция през 1990 и през 1997 г.", припомни бившият премиер. 

Според него е добре позицията на България, че не иска да дава пари в помощ на Гърция да бъде официализирана и аргументирана. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разбра, че самоунищожава Гърция много късно, заяви още Иван Костов

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини