От МОСВ ни предупреждават за рязко покачване нивото на Марица

Пресцентърът на Министерството на околната среда и водите предупреждава за рязко повишаване нивото на река Марица при Първомай. В съобщението се казва: „След постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН прогноза за очаквани интензивни валежи през следващите дни, Оперативното звено в МОСВ и в  басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район се привежда в състояние на „повишено внимание“ от 12 часа днес.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното ниво на Марица при гр. Първомай ще започне рязко да се повишава в сутрешните часове на 18 юни, достигайки и преминавайки жълтия праг за предупреждение  (внимание) през първите часове на 19 юни."

В направената прогноза не се отчита евентуалното преливане на язовирите.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява жълт код за днес за очаквани интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки за областите - Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали.

След обед и вечерта на 17 юни в областите  Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково се очакват интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък. До 24 часа на 17 юни на места количествата на валежите може да достигнат 30 – 40 л/кв.м.

В четвъртък валежите ще продължат, на места ще са интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества за по-голямата част от страната между 10-20 л/кв.м, в Южна България са  възможни локални валежи и над 50 л/кв.м.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини