Летен грип идва с юлските жеги

С настъпването на горещините все повече ще се разпространяват и ентерозаразите. Това предупреди за „Преса“ държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в момента страната е в период на преход от респираторните вируси към така наречения летен грип. „Всъщност в това понятие се включват всички подтипове на чревните вируси. Най-опасните от тях са от вида „коксаки“. Именно те протичат като типичен грип с много висока температура от 39-40 градуса, която се овладява трудно, с втрисане, болки в мускулите, ставите и гърлото, диария и повръщане“, обясни д-р Кунчев. Пик на заболели епидемиолозите очакват през най-горещите месеци - юли и август.


Държавният главен здравен инспектор съветва родителите да следят внимателно за първите симптоми на енетеровирусите, тъй като видът „коксаки“ води не само до рязко обезводняване и гърчове, но и до менингит. „Тези инфекции често засягат гръбначномозъчните обвивки, гръбначния мозък и централната нервна система“, подчерта д-р Кунчев. На всичко отгоре болестта се предава не само по стомашно-чревен път чрез замърсена вода, храна или ръце, но и по въздушно-капков път. Така един човек може да зарази четирима.

Друг опасен вирус, който ще ни мъчи това лято, е „Ентеро 76“. Той се среща значително по-рядко от останалите подтипове, но заболяването протича изключително тежко. „Тази инфекция поразява нервите и болните развиват леки парези и частични парализи, които са временни“, обясни епидемиологът.

Медиците очакват още в първите дни на следващата седмица, когато температурите ще скочат до 36 градуса, да се появят и взривове от салмонелоза, дизентерия и хепатит А.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини