България и света се поклониха пред казанлъшката роза

Президентът Росен Плевнелиев и министрите Лиляна Павлова и Десислава Танева зарадваха казанлъчани с куп добри новини.

Фестивалът на розата в Казанлък, чиято кулминация бе в неделния ден, отново събра десетки хиляди туристи от България и много страни по света. По официални дни в последния на миналогодишния празник през Градът на розите и Долината на тракийските царе са преминали 80 хил. души, а за трите последни дни – над 150 000. Според домакините заради невероятния успех на българската изложба на тракийските съкровища в парижкия Лувър, голяма част от артефактите са от Казанлъшко, тази години туристите ще бъдат вероятно двойно повече. Прогнозата на туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите очевидно не е пресилена, тя можеше да се усети и с просто - по централните улици и площади на Казанлък човек в неделния ден човек трудно можеше да се размине.

„Ние сме 20 души от Токио, идваме от Русе, минахме през Шипка и сме безкрайно впечатлени от красивата ви природа, а празникът е една истинска феерия", не скри възхищението си японката Шинохара-сан. Много са тази година и туристическите групи от Китай, според някои дори превишват японските. „Отдавна исках да дойда в България и съм щастлива, че най-после осъществих мечтата си и попаднах на толкова колоритен празник", каза Уан Янг, която е дошла с група от Шанхай. Гости на Казанлък имаше и от побратимените градове - китайския Дзинан, италианския Кремона, гръцкия Верия, румънския Търговище. Много българи от различни краища също бяха сред гостите на празника. „Тук сме заедно с още три приятелски семейства на „розов" уикенд, така се нарича туристическия пакет и сме приятно изненадани и от добрата организация, и от това което видяхме в етнографския комплекс „Дамасцена" в с. Скобелево, и в тракийската гробница Голямата Косматка", споделиха въодушевени семейство Румяна и Цветомир Илиеви от Варна. В родния си град, заедно със свои приятели бе дошла, и бизнес-дамата Дарина Павлова, която бе в журито на ТВ-шоуто „България търси таланти". „Участвала съм в конкурса Царицза Роза преди много години. Беше много вълнуващо, но помня че трябваше да се явявам на някаква матура и не стигнах до края", върна с усмивка в спомените си красивата казанлъчанка. Според нея чудесно е, че празникът на розата, който е популярен не само у нас, са пази и развива.

По традиция празникът започна рано сутринта в неделния ден в розовите градини край Казанлък – в землището на с. Енина. Дългата колона от автобуси и коли стигаше почти до подстъпите на града. По-любопитните също можеха да се включат в ритуалния розобер – да влязат сред розите, да усетят аромата им на живо, да си изплетат или купят огърлица или венче от розов цвят. От историческия музей „Искра" пък показаха нагледно как в старите мадани са се получавали розовата вода и скъпоценното розово масло. Богатата фолклорна програма, посветена също на розобера, бе истинска наслада особено за чуждестранните гости.

Празникът на казанлъчани тази години бе под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Както е известно, по време на откриването на българската изложба в Лувъра, първата дама на световната културна организация лансира идеята Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство и казанлъчани вече задвижиха процедурата.

В празничния ден радостта на казанлъчани споделиха и държавният глава Росен Плевнелиев и министрите на земеделието и храните - Десислава Танева, и на регионалното развитие - Лиляна Павлова. Те зарадваха розопроизводителите и хората от града и региона с куп добри новини. „За първи път тази година стопаните на традиционнните сортове българска роза ще получат от компенсаторните плащания по Програмата за развитие на селските райни по 100 лв/дка", съобщи министър Танева. Освен това всеки розопроизводител можел да кандидаства за помощ по още 6 мерки на тази програма. Една от тях - 4.1, била вече отворена и имало завления за подкрепа при създаване на нови розови градини. Министър Павлова пък съобщи че, правителството е решило да финансира изцяло изграждането на нов музей на розата в Казанлък, който ще струва 1,3 млн. лв Градът на родите и тракийските владетели ще получи още и над над 20 млн. лв за от европрограмите за регионално развитие и „Региони в растеж" за подобряването на градската среда, транспорта, социалната, образователна и културна инфраструктура. В празничния ден отвори врати и 12-ия регионален офис на БТА, който бе открит от президента Росен Плевнелиев, земеделския министър Десислава Танева и шефът на държавната агенция Максим Минчев.

„Ние произвеждаме 2/3 от световното производство на розово масло и този наш уникален продукт е записан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход", припомни с гордост президентът Росен Плевнелиев и призова да пазим и утвърждаваме този световно разпознаваем символ на България.

Близо два часа продължи пъстрото карнавално шествие по централния булевард на финала на 112-ия празник на розата. В тракийска колесници, охранявани зорко от автентичната свита на прабългарската школа „Багатур", шествието поведоха тазгодишна владетелка на красотата и таланта – Царица Роза 2015, Цветелина Иванова и нейните подгласнички. В карнавала участваха над 4 хиляди души – от всички възрасти, от децата в забавачките до ветераните туристи, от учениците до самодейците от местните читалища. Празнуваше буквално целият Казанлък.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Николай Георгиев_1433710970
    0 0
    23:50, 7 юни 2015
    "...тя можеше да се усети и с просто - по централните улици..."???
    Просто какво?
    "Царицза Роза "??
    "струва 1,3 млн. лв Градът на родите и тракийските владетели ще получи още и над над 20 млн. лв за от европрограмите за регионално развитие и „Региони в растеж" за подобряването на градската среда, транспорта, социалната, образователна и културна инфраструктура. "
Последни новини