Принц Али - благородникът, който посегна към трона на Блатер

Въпреки скандалите, които разтърсиха ФИФА в последните няколко дни, световната централа отказа да пренасрочи изборите си за президент. След четири поредни мандата на поста Сеп Блатер се смята за основен фаворит за спечелване на вота на днешния конгрес.

В седмицата преди избора двама от кандидатите за поста се отказаха - португалската легенда Луиш Фиго и президентът на Холандската футболна федерация Михаел ван Прааг. След оттеглянето си двамата обявиха подкрепата си за единствения останал претендент за трона на Блатер - принца на Йордания Али бин Ал Хюсеин.

Кой е принц Али? Братът на крал Абдула получава образованието си в САЩ и военната академия Сендхърст в Англия. В младежките си години той е бил състезател по борба, но голямата му любов е футболът и така става президент на футболната асоциация на Йордания. Той неизменно заема поста от 25-годишен. 

На 35 години става азиатски вицепрезидент на ФИФА и основава Западноазаиатската футболна федерация, за да даде повече гласност на региона, в който е роден. Освен това, той е създател и на Програмата за развитие на азиатския футбол, която намира финанси и инвестиции за местния футбол.

Голяма победа за него е успешната битка за премахването на забраната жени и момичета да играят в официални срещи с хиджаби или друг тип забрадки. Той е в основата и на спечелването на домакинството на Йордания на световното първенство за девойки през 2016 година.

"Не мога да си представя, че организация (ФИФА) с такава финансова мощ и бюджет не може да гарантира на всяка национална асоциация, че ще разполага с основни неща като терени, екипи и т.н. Развитието е ключово, но мисля, че подходът на ФИФА е неправилен. Реалността е, че много организации по света нямат основни неща", коментира наскоро принц Али.

Един от личните му провали, както сам го определя, е, че не успя да убеди ръководството на ФИФА да изнесе публично целия доклад по разследването за корупция на Майкъл Гарсия. Американецът, в ролята си на председател на независимата етична комисия, беше натоварен със задачата да разследва избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 h. Бившият следовател от ФБР прекара 19 месеца в разследване, което възпроизведе доклад от 350 страници, но целия му труд беше публикувано единствено резюме от 42 страници. 

Принц Али спечели привърженици с цялостното си поведение - скромно, адекватно и много компетентно. Основната му цел, разбира се, са радикални реформи във ФИФА и абсолютна прозрачност на всичко, случващо се в организацията. Преди дни президентът на УЕФА заяви, че йорданецът разполага с всичко необходимо да ръководи ФИФА. 

Той никога не е криел, че в ранния етап на управленската си кариера в световната централа е бил близък със Сеп Блатер, но признава, че колкото повече е навлизал в материята, толкова повече задкулисието на швейцареца и приближените му го е отблъсквало.

Принцът е наясно, че като член на Изпълкома няма да може да предизвика промените, към които се стреми и затова се впуска в президентските избори с единствена цел да ги спечели. Спокойно може да се каже, че е сам срещу всички, тъй като дори Азиатската футболна федерация (АФК) се обърна срещу него и вицепрезидентското му място във ФИФА бе "подарено" на шейх Салман бин Ибрахим Ал Халифа от Бахрейн. 

"Време е да изместим фокуса от административните скандали върху самия спорт. Заглавията в новините трябва отново да са за футбол, а не за ФИФА. "Много често се използва думата "прозрачност". Време е тя да бъде приложена на практика. Ръководителите трябва да поемат отговорност. Феновете по света трябва да върнат доверието си във ФИФА", каза принцът още преди да избухне скандалът с арестите в световната централа.

След случилото коментарът му беше още по-красноречив: "Днес е тъжен ден за футбола. Тази криза не може да продължава. Тя е видна за всички и наличието й се потвърди от събитията по-рано днес. ФИФА има нужда от добри ръководители." 

Въпреки всичко случило се, шансовете на принц Али да детронира Сеп Блатер остават минимални. Той обаче е доказал, че загубите само го амбицират повече и едва ли това ще е последната му битка в световния футбол. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини