Старите майстори от Одрин гостуват в Кърджали

Одрин е известен с богатото си наследство от занаяти и майсторски практики. Много организации и личности се грижат да бъде съхранена историята на местните занаяти, както и да се възстановят старите майсторски практики като част от културно-историческата памет на града. Администрацията в Одрин прилага модерна стратегия за маркетинг и опазване на местното разнообразие от занаяти. През 1955 г. в Одрин е създадена Камара на занаятите, в която членуват около 15 000 търговци и майстори-занаятчии. Камарата осигурява експертна помощ при юридически и административни процедури за регистрации, обучения и посреднически услуги, и поддържа подробни регистри на майстори, калфи, чираци и търговски вериги, които работят с такава продукция.

Дружеството на фотографите в Одрин (EFOD - EDİRNE FOTOĞRAF SANAT DERNEĞİ) си поставя амбициозната задача да срещне „на живо” съвременната публика с богатата история на занаятите и нейните носители. Във фото- изследването се включват 11 професионалисти и любители фотографи, и за няколко месеца те правят фотосесии с 41 от най-старите одрински майстори. Изложбата е подготвена за церемонията по подписване на Договора за побратимяване на общините Одрин и Кърджали през април т.г. и гостува за първи път в Кърджали за тазгодишното издание на „Мултикултурният град”. 11-те автори ще представят на 30 май от 18.00 ч. в Арт галерия Кръг впечатляващата колективна експозиция, в която ще видим палитра от живота и изкуството на 41 майстори – халваджии, кожари, каменоделци, музиканти кларнетчии, юрганджии и часовникари, медникари и стъклари, производители на бонбони и курабии, на плодови сапуни и сандъци за чеизи, както и на майстори, които работят по технологията „едирнекари” (рисуване с боя и лак върху кожа, текстил и дърво).

За двудневната програма на гостите в Кърджали Арт движение Кръг организира серия предварителни срещи въз основа на собствено изследване на тукашни майсторски практики и запазени занаяти. Амбициозната задача на партньорите е изложбата да има продължение под заглавие „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали”. За гостуването на експозицията официална информация и покани са изпратени на кмета на Одрин г-н Реджеп Гюркан и на неговата заместничка г-жа Чидем Гегеолу. Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис ще открие събитието. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини