Партийни централи посегнали предизборно на Wikipedia?

Все пак и въпреки всичко, най-добре всички да гласуваме, дори да ни карат да се чувстваме като големи жълти птици.

Британският "Телеграф" установи, че в Wikipedia са били "излъскани" биографиите на дузина кандидат-депутати за Камарата на общините. И това е било направено в навечерието на изборите от компютри в сградата на парламента. Изчезнали секс скандал, харчове не по предназначение, някои неудобни изказвания и линкове към публикации в медиите, които можело да направят кандидатите не толкова "избираеми". Част от заличените разкрития били направени от самия "Телеграф", затова не било трудно да установят липсата им.

Че партийните централи са насочили усилията си към интернет е повече от логично - дето електоратът, там и те. Независимо дали става дума за Великобритания или за България, за Китай или Русия, или за Тамбукту, апетитите са едни и същи. Сега са коригирали свободната онлайн енциклопедия Wikipedia. Само по себе си това нито е странно, нито невъзможно - Wikipedia се поддържа от потребителите и на практика всеки може да коригира всяко съдържание. Което е добре дошло, ако става дума за Питагоровата теорема или изчезналата птица киви. Какво обаче става, ако партийните амбиции се сблъскат на такова едно енциклопедично онлайн ниво?

The Telegraph открил устойчиви промени в биографиите, направени от сградата на Парламента, което изглежда да е преднамерен опит да се скрие неудобнä информация от електората на депутатите.  

Британската медия потърсила кой може да е направил биографиите на депутатите, измежду които имало и либерали, и консерватори, по-лицеприятни. И тук е най-интересното. Малка част от запитаните (за "Телеграф" трябва да предположим с голяма вероятност, че знаят да питат пресслужбите на народните избраници) въобще дали отговор и той гласял, че нямат нищо общо с коригирането на биографиите в Wikipedia. Т.е. не че вписаните преди и редактирани или заличени скандални подробности не отговарят на истината. Не че премахнатите линкове са към заблуждаващи или опровергани публикации. Не. Но "Телеграф" така и не намерили кой е "поправил" биографиите.

Нелицеприятната истина си остава истина, само че желателно е никой не я знае. Очевидно и на Острова да похарчиш парите на данъкоплатците за кола с шофьор e не добре за имиджа, но не и наказуемо. Партийните централи биха си пожелали избиратели с амнезия в такива случаи. Партийните централи на опонентите им биха искали припомняне на гафовете, най-вероятно с благородната цел да не бъдат допуснати отново.

А може би по време на предизборни кампании Wikipedia трябва да бъде опазвана някак си от партийна употреба?

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини