Каква е причината за аварията на ”Прогрес”

Разхерметизиране на двата резервоара на третата степен на ракетата-носител "Союз-2.1а" е причинило аварията на товарния космически кораб "Прогрес М-27М".
Това заяви шефът на Роскосмос Игор Комаров, цитиран от ТАСС и БТА. Последователно са се   разхерметизирали    резервоарите на окислителя и за горивото.

През 526,716 секунда от полета на ракетата с космическо предназначение е станало непланирано разделяне на третата степен на ракетата-носител и транспортния кораб "Прогрес", като в резултат корабът е застанал на по-ниска орбита от предвидената.

Държавна комисия е успяла да събере телеметричните данни и друга информация за обективно изследване, което е потвърдило предварителната хипотеза за причините за аварията.

По думите на ръководителя на Роскосмос, сега е нужно по-задълбочено проучване на данните и допълнително моделиране, за да бъде установена точната причина за аварията на "Союз-2.1а" и "Прогрес".

"Ще бъде създадена работна група, която трябва до 22 май да изясни положението"
, е казал Игор Комаров.

Тогава ще бъдат съобщени окончателните причини за аварията.

Роскосмос планира да отложи завръщането на екипажа на Международната космическа станция (МКС) на Земята за юни. Първоначално бе предвидено това да стане на 14 май.

По този начин италианска астронавтка Саманта Кристофорети, руският космонавт Антон Шкаплеров и американският астронавт Тери Въртс ще работят на МКС един месец повече.

След това ще бъде изстрелян товарен космически кораб "Прогрес", а в края на юли към МКС ще полети поредният екипаж.

Това е казал на пресконференция в Москва ръководителят на полета на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини