Новият шеф на БЛС иска ревизия на клиничните пътеки

Клиничните пътеки доста изкривиха системата през последните години. Това обяви новоизбраният шеф на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев в интервю за БНР. Той е категоричен, че трябва да се помисли за ревизия на пътеките и за методологията, която те следват, като по този начин се установяват и доходите на хората.

Грозев изрази съжаление, че клиничните пътеки и тяхното остойностяване в болничната помощ създават една остатъчна финансова единица, която отива за разпределение на трудови възнаграждения и това е един от най-големите проблеми. По думите му, чрез финансирането от един финансов източник - НЗОК и МЗ, болниците издъхват.

Д-р Венцислав Грозев смята, че е необходимо да се намерят модели и различни начини за финансиране на болничната и доболничната помощ. Според него част от реформите, предлагани от здравния министър, биха могли да бъдат приети. Той се зарече всичко, с което членовете на БЛС не са съгласни, да бъде сложено на масата за преговори.

Новият шеф на съсловната организация коментира, че българското здравеопазване се нуждае от реформи. Ако има лекарски протести, организирани от БЛС, те ще бъдат подкрепени, обеща Грозев.

Д-р Грозев смята, че проблемът с 24-часовите дежурства на общопрактикуващите лекари е разрешим по начина на управление на лична практика. Той е категоричен, че не е нормално 24-часово непрекъснато разположение спрямо нуждите на пациентите от един човек и това трябва да бъде обсъдено.

Д-р Венцислав Грозев е категоричен, че изборът му за председател на Българския лекарски съюз е съвсем легален и легитимен. Той обеща всичко, което е постигнато досега и е добро да бъде надградено и усъвършенствано.

Междувременно стана ясно, че д-р Галинка Павлова и проф. Огнян Хаджийски са новите заместник-председатели на Българския лекарски съюз, които делегатите на събора са избрали късно снощи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини