Арбитражът ще реши на 31 август спора за „Белене“

Наближава краят на дългогодишната драма със спряното строителство на АЕЦ „Белене“. Арбитражният съд в Женева ще излезе на 31 август тази година с решение по търговския спор между НЕК и руския главен изпълнител на проекта „Атомстройекспорт“. Това стана ясно от годишния финансов отчет на българската държавна електрокомпания за 2014 г.

 Руската страна претендира да получи от НЕК компенсации на стойност „не по-малко от 1 млрд. евро“ - лихви, неустойки и косвени щети плюс всички разходи, такси и разноски, включително платените за арбитражните услуги.

НЕК внесе насрещен иск за около 44 млн. евро за старото оборудване от предишния проект за АЕЦ „Белене“, което руската компания е трябвало да получи и да заплати. Първият реактор, доставен за централата в началото на 90-те години на миналия век, беше монтиран на четвърти блок на Калининската АЕЦ на 320 км от Москва и вече работи там.

Досега НЕК е инвестирала 1,306 млрд. лв. в изграждането на новата АЕЦ „Белене“ с два блока по 1000 мегавата. Отделно са вложени 83 млн. лв. в имоти, машини и съоръжения, свързани с проекта. „Атомстройекспорт“ вече е произвела и фактурирала оборудване с дълъг цикъл на изработка за 202 млн. лв., но НЕК не го е платила с мотив, че то още не е доставено в България.

Руската страна заведе делото за „Белене“ на 19 юли 2011 г. Първото изслушване по него беше в периода 15-26 септември м.г. В срок до 22 май тази година двете страни трябва да представят втори кръг изложения на претенциите си, а до 5 юни ще заявят и размера на направените досега разходи по делото. Представител на НЕК е адвокатската компания „Уайт енд Кейс“.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини