Дядо връща 3 бона от вдовишка пенсия, заживял с друга жена

80-годишен дядо е осъден да плаща 3363 лв. на държавата затова, че не съобщил на властите, че се е оженил повторно.

Кешиф Топалов от златоградското село Старцево е вземал вдовишка надбавка за починалата си съпруга и във времето като имал брак с втората жена.

Дядо Кешиф е болен, вече е и трудноподвижен, втората му жена Айше Осман едва го изправя в кревата, за да го нахрани седнал. Вдовишката добавка от 21 лв. месечно за първата му жена е била отпусната през 2001 г. Получавал я към миньорската си пенсия досега.

През 2006 г. се оженил за втората си жена, която е родом от община Кирково. Старецът обаче продължил да получава вдовишката надбавка.

Най-вероятно съсед подразбрал, че бай Кешиф още получава пари като вдовец и сигнализирал на властите. По закон старецът трябвало да съобщи за промяната на семейния си статут в едномесечен срок и да му спрат вдовишките пари.

Съгласно разпоредба в Кодекса за социално осигуряване (КСО) пенсията се прекратява, когато преживелият съпруг, който получава наследствена пенсия, встъпи в брак, сочат мотивите на магистрате.

"Не съм знаел, че получавам още пари за предишната съпруга. Мислех, че ще я спрат автоматично, като съм сключил втория брак, че това ще стане по служебен път. Нали има увеличение на пенсията с някой лев от държавата и си мислех, че вдовишката надбавка е махната и не съм забелязал. Не ги разбирам законите, не съм искал никого да мамя на тия години", казва пред "24 часа" болният дядо, който едва говори.

След като пристигне съдебното решение и при невъзможност да внесе цялата сума, ще се вземе решение колко процента от пенсията му ще отива за погасяване на неправомерно взетите суми. Обикновено това са около 20%, за да може човек да има средства да покрива нуждите си.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини