Исковете към Христо Бисеров и доведения му син ще са за над 7 млн. лева

Исковете, които Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще предяви срещу Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, ще са за над 7 млн. лева. Това обяви председателят на комисията Пламен Георгиев пред Нова телевизия.

"Това е сумата, която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход", добави Георгиев. Сумата, преминала през сметки и сделки с имоти на Главинков са за над 5 млн. лева.

В началото на тази седмица Софийският градски съд запорира имущество на Бисеров и Главинков на обща стойност за двамата от 1.55 млн. лв. - от които 1.3 млн. лв. са на Бисеров, а останалите на сина му.

Според Георгиев, става дума за проверка на декларациите на бившия председател на Народното събрание и депутат от ДПС за период от последните 10 години.

"Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция. Изисквали сме и справки за движението по сметки в чужбина", каза Георгиев.

От комисията беше съобщено, че е поискана информация за сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков, които възлизат в размер на 314 529 долара и 117 192 евро. Българската прокуратура поиска разкриване на банкова тайна за Бисеров от Швейцария, но заради непълнота на искането швейцарските власти отказаха.

Комисията има съмнения за пране на пари от страна на Бисеров чрез фирми, в които участва Ивайло Главинков.  

На въпрос дали предстоят проверки и на други народни представители, Пламен Георгиев отговори, че комисията може да проверява единствено и само лица, срещу които има повдигнато обвинение от прокуратурата.

Георгиев заяви, че от комисията искат да имат възможността да се самосезират по подобни случаи.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини