Османската империя не е извършвала геноцид, заяви Ердоган

Арменската църква канонизира 1,5 милиона жертви на геноцида, а турският президент Ердоган заяви, че Османската империя никога не е извършвала геноцид.
Ердоган направи това изявление в навечерието на стогодишнината от геноцида, извършен според Армения в тази страна предшественичка на съвременна Турция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В своя реч, която той произнесе на събитие в Турция, обявено като Среща на върха за мир, Ердоган също така обвини европейските страни в безразличие към бежанците и че искат да мигрантите да се давят в морето.

Сред чуждестранните държавници, които присъстваха на днешната проява, която бе по повод вековната годишнина от битката при Галиполи през Първата световна, бяха британският принц Чарлз и министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия.

"Арменските твърдения за събитията от 1915 г. са безпочвени", каза Ердоган.

По оценки на историците до 1,5 милиона арменци са били убити от османските турци - събитие, което мнозина смятат за първия геноцид на 20-и век. Турция отрича да е имало геноцид.

Арменската църква канонизира 1,5 милиона жертви на геноцида

Арменската апостолическа православна църква канонизира 1,5 милиона жертви на геноцида, извършен преди 100 години според нея срещу арменския народ от Османската империя, предаде Франс прес.

Това е най-масовото провъзгласяване на хора за светци от християнска църква.

Церемонията бе в навечерието на официалното отбелязване на зловещия вековен юбилей и протече в Ечмиадзин, на двайсетина километра от столицата Ереван, в църква от 4-и век, смятана за най-древната християнска катедрала в света.

Церемонията по обявяването на жертвите на геноцида за светци бе ръководена от патриарха на Арменската църква Карекин Втори.

"Душите на жертвите на геноцида най-накрая ще намерят вечен покой", изрази задоволство 68-годишният Вардухи Шанакян, социален служител в Ереван.

Арменският патриарх заяви лаконично, че "Църквата просто признава фактите". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини