Синодът настоява за предмет ”Религия” в училище

Светият синод отправи искане за въвеждане на предмет "Религия" в началните училища чрез писмо, изпратено до премиера.
Ръководството на Българската православна църква иска изучаването на религия да се запише в готвения нов закон за училищното образование и този предмет да е наравно с другите в българската образователна система.

В момента в Българския парламент се обсъжда и приема на второ четене важен за цялото общество проект за нов Закон за предучилищното и училищното образование. (...)През последните вече повече от 20 години от началото на политическите промени в Родината ни, ние, архиереите от Светия Синод на БПЦ, водени от убеждението, че изучаването на учебния предмет „Религия“ в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра, е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата. Не преставаме да призоваваме към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище", гласи част от писмото на Светия синод.

Висшият клир отбелязва, че религиозното образование трябва да е "в съгласие с убежденията на родителите, в духа на вероизповеданието, към което те и децата принадлежат, и чийто светоглед изповядват, а за невярващите – образованието да бъде в духа на общочовешките нравствени норми".

Само преди месец просветният министър проф. Тодор Танев се обяви протиев идеята религията да стане задължителен учебен предмет. Той коментира темата с патриарх Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил на среща през март в Синодалната палата. 

През последните години нееднократно са били правени подписки и петиции, в които е заявявано желание децата да учат религия и духовните ценности, припомнят от Синода в писмото до премиера Бойко Борисов.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини