12 °C

Една история за Великден, българското гостоприемство и едно болтче

На 12 април в 21: 22 ч. , 26-годишната Нина Стефанова от Костенец, публикува във фейсбук история, със заглавието „Великден, гостоприемството на едно българско семейство и едно болтче“ . Главните герои от разказа на магистърката по финансов мениджмънт са семейство Петкови от с. Бяла река. Нина споделя, че е много благодарна на фамилията за проявеното гостоприемство и се надява повече хора да разберат за него. Ето и историята :

 „Великден е. Пътуваме с баба, мама и татко с колата от Димитровград към Костенец. Колата изведнъж започва да "придърпва", докато по време на движение скоростният лост отказва да превключи, и колата спира напълно. Баща ми, след като установи, че повредата е в болтчето на скоростния лост, което е изпаднало, категорично заяви, че трябва да го намерим, защото иначе колата няма да тръгне. Ранен следобед е, слънцето пече, по пътя профучават тирове и автомобили, а аз, баба, мама и татко се взираме в банкета край пътя, търсейки малко черно болтче. След около час се отказваме от тази невъзможна мисия и тръгвам с баща ми до близкото село Бяла река, община Първомай, област Пловдивско, да намерим струг (най-масовата обработваща машина в машиностроенето за производството на ротационни детайли. Бел.ред.), на който той може да си изработи ново болтче.

Почукахме на вратата на една от къщите в селото, баща ми обясни какво търси, и късмет - оказа се, че в селото имало струг. Две от момичета излязоха, за да го заведат до дома на стругаря, а мен ме поканиха вътре в къщата, където семейството се беше събрало около масата. Разбирам, че стопанката на къщата е леля Валя, която има три дъщери, запознавам се с вуйчото и със сина му, с "кандидат зетя" на голямата дъщеря, поднасят ми една препълнена чиния с месо, ориз и кисело зеле, обясняват ми, че "тук всичко е домашно и купешко няма", зорко ме следят дали си вземам, като всяка моя хапка в началото произвежда "а така, яж, яж, няма да се срамуваш", и всички ми подават това или онова от масата, да не би да ми е далече. Питам как е приготвено това вкусно нещо, обясняват ми, че е печено в пещ, запечатано, без въздух, над дванадесет часа, завеждат ме и да видя самата пещ. След известно време се връща баща ми, с прясноизработено ново болтче, с изненада ме открива седнала на масата, настоявайки да си тръгваме. Любезните ми домакини категорично отказват, заявявайки, че няма да ме пуснат, да доведе майка ми и баба ми, да ги нагостят, "все пак на път са тръгнали хората, може да са гладни...". В крайна сметка всички се оказваме на тяхната трапеза, с препълнени чинии.

Много съм благодарна на цялото семейство за безкористното и чистосърдечно желание да помогнат на непознат. За топлото посрещане на непознати в дома им, за това, че ни нагостиха и напоиха. Благодаря на Господ за късмета, че попаднахме на тази хубава къща, в това българско семейство, в село Бяла река, община Първомай, област Пловдивско, с помощта на които се прибрахме вкъщи. За българското гостоприемство само съм чела в книгите, щастлива съм, че днес го срещнах на живо.

Великден е. Христос Воскресе. Нека бъдем християни на дело.“

19-годишната Гергана Петкова е една от трите дъщери в семейството. Пред Parvomai.net тя сподели, че  до сега не им се е случвало да помогнат на някого по този начин и то  точно на Великден, но никога не отказват помощ.  Според нея това е нещо нормално и всеки би го направил.

Ина Къндева 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини