31 °C

Една история за Великден, българското гостоприемство и едно болтче

На 12 април в 21: 22 ч. , 26-годишната Нина Стефанова от Костенец, публикува във фейсбук история, със заглавието „Великден, гостоприемството на едно българско семейство и едно болтче“ . Главните герои от разказа на магистърката по финансов мениджмънт са семейство Петкови от с. Бяла река. Нина споделя, че е много благодарна на фамилията за проявеното гостоприемство и се надява повече хора да разберат за него. Ето и историята :

 „Великден е. Пътуваме с баба, мама и татко с колата от Димитровград към Костенец. Колата изведнъж започва да "придърпва", докато по време на движение скоростният лост отказва да превключи, и колата спира напълно. Баща ми, след като установи, че повредата е в болтчето на скоростния лост, което е изпаднало, категорично заяви, че трябва да го намерим, защото иначе колата няма да тръгне. Ранен следобед е, слънцето пече, по пътя профучават тирове и автомобили, а аз, баба, мама и татко се взираме в банкета край пътя, търсейки малко черно болтче. След около час се отказваме от тази невъзможна мисия и тръгвам с баща ми до близкото село Бяла река, община Първомай, област Пловдивско, да намерим струг (най-масовата обработваща машина в машиностроенето за производството на ротационни детайли. Бел.ред.), на който той може да си изработи ново болтче.

Почукахме на вратата на една от къщите в селото, баща ми обясни какво търси, и късмет - оказа се, че в селото имало струг. Две от момичета излязоха, за да го заведат до дома на стругаря, а мен ме поканиха вътре в къщата, където семейството се беше събрало около масата. Разбирам, че стопанката на къщата е леля Валя, която има три дъщери, запознавам се с вуйчото и със сина му, с "кандидат зетя" на голямата дъщеря, поднасят ми една препълнена чиния с месо, ориз и кисело зеле, обясняват ми, че "тук всичко е домашно и купешко няма", зорко ме следят дали си вземам, като всяка моя хапка в началото произвежда "а така, яж, яж, няма да се срамуваш", и всички ми подават това или онова от масата, да не би да ми е далече. Питам как е приготвено това вкусно нещо, обясняват ми, че е печено в пещ, запечатано, без въздух, над дванадесет часа, завеждат ме и да видя самата пещ. След известно време се връща баща ми, с прясноизработено ново болтче, с изненада ме открива седнала на масата, настоявайки да си тръгваме. Любезните ми домакини категорично отказват, заявявайки, че няма да ме пуснат, да доведе майка ми и баба ми, да ги нагостят, "все пак на път са тръгнали хората, може да са гладни...". В крайна сметка всички се оказваме на тяхната трапеза, с препълнени чинии.

Много съм благодарна на цялото семейство за безкористното и чистосърдечно желание да помогнат на непознат. За топлото посрещане на непознати в дома им, за това, че ни нагостиха и напоиха. Благодаря на Господ за късмета, че попаднахме на тази хубава къща, в това българско семейство, в село Бяла река, община Първомай, област Пловдивско, с помощта на които се прибрахме вкъщи. За българското гостоприемство само съм чела в книгите, щастлива съм, че днес го срещнах на живо.

Великден е. Христос Воскресе. Нека бъдем християни на дело.“

19-годишната Гергана Петкова е една от трите дъщери в семейството. Пред Parvomai.net тя сподели, че  до сега не им се е случвало да помогнат на някого по този начин и то  точно на Великден, но никога не отказват помощ.  Според нея това е нещо нормално и всеки би го направил.

Ина Къндева 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини