Русия преразглежда участието си в международни организации

Русия финансира и хуманитарни програми на ООН и Световната банка

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов предложи да се оптимизират бюджетните разходи чрез "преразглеждане на участието на Русия в международни организации, членството в които е платено", пише РБК.

Своето изказване министърът направи на заседание на Съвета на федерацията. "От гледна точка на анализа на ефективността и целесъобразността на участието в повечето международни организации и фондове ние смятаме за необходимо то да бъде преразгледано", заяви Силуанов.

Той посочи, че Русия участва в повечето международни организации, но те по неговото мнение нямат голямо значение. "По тази причина ние напразно плащаме вноски", подчерта Силуанов.

Според министъра с цел оптимизация на бюджета трябва да се запази участието в "ключовите, най-важни от гледна точна на политиката и икономиката" организации. "Ройтерс" посочва, че на запитване дали това няма да навреди на участието на Русия в БРИКС министърът отговорил, че средствата за формиране на уставния капитал на новата банка за развитие са заложени в бюджета. Русия ще вложи 2 милиарда долара в това.

През януари 2015 г. председателят на парламента Сергей Наришкин предупреди за възможно напускане на Съвета на Европа от Русия, след като за една година беше прекратено участието й в парламентарната асамблея.

"В случай че руската делегация не се ползва с всички пълномощия и най-вече с право на глас, може да се откажем от членството си в Съвета на Европа", каза той. Годишно страната плаща 32.3 милиона евро за участието си в организацията.

РБК посочва, че Русия финансира и хуманитарни програми на ООН и Световната банка. Според заместник-министъра Серей Сторчак през 2013 г. "помощите за международно развитие" от Москва са достигнали 610 милиона долара, като 180 милиона от тях са били по програми на Световната банка, а 70 милиона – от програми на ООН.

На 14 април Силуанов обяви, че в следващите няколко месеца правителството ще направи предложения за оптимизация на бюджета и съкращение на публичните разходи до 2018 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини