Синдиците на КТБ развалят сделка за 500 000 евро

Двамата синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са поискали от съда да бъде развалено прихващане между депозит и кредит от 500 хил. евро.

Това е записано в доклада им, обявен на сайта на гаранционния фонд.

Законът задължи временните синдици да се отчитат всяка седмица. От представената информация не става ясно кои са контрагентите на сделката, тъй като по закон синдиците нямат право да обявяват в отчетите си имена на фирми и други данни, защото са банкова и търговска тайна. От отчета на синдиците се разбира, че в момента текат анализи по прихващания за общо 200 млн. лв., за които са подадени заявления след датата на отнемане на лиценза на КТБ.

Изрично е подчертано, че те не са осчетоводени и не са намалили активите на банката, допълва 24 часа.  Временните синдици могат да поискат непризнаване за законни на общо 668 сделки и прихващания за над 852 млн. лв.

Скоро ще бъде наета чужда фирма следовател, която да проследи всички операции с пари и имущество на КТБ. Това също става ясно от ежеседмичния отчет на синдиците на банката.

Лазар Илиев и Росен Ангелчев са поискали от Фонда за гарантиране на влоговете указания за всички изисквания при наемане на такава компания. Поне три компании с опит в международни разследвания са проявили интерес да се заемат с казуса КТБ, твърдят запознати.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини