Реформаторите събират с анкета кандидати за кметове

Според организационния секретар и съпредседател на парламентарната група Найден Зеленогорски в средата на май трябва да са ясни имената на кандидатите.

Партиите от Реформаторския блок са изпратили анкети до местните си структури за изборите наесен, съобщиха пред "Дневник" депутати от коалицията. В допитването трябва да се посочат имена за кандидат-кметове, за претенденти за общински съветници, какви са отношенията със структурите на другите партии в блока, както и с организациите на ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Също така в анкетата се пита дали коалицията да се яви с обща регистрация в Централната избирателна комисия за цялата страна или с отделни във всяка община. С втория вариант се дава възможност за т.нар. Реформаторски блок +, в който да могат да участват и други партии на местно ниво.

След като всяка формация събере тази информация, ще започнат преговорите вътре в блока за уточняването на квотното разпределение в листите за общински съветници, както и кой да бъде претендентът за кмет. Според изказване от понеделник на организационния секретар и съпредседател на парламентарната група Найден Зеленогорски в средата на май трябва да са ясни имената на кандидатите.

По-малките партии в блока - Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов и БЗНС, настояват за обща регистрация, а по-големите - ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, за отделни регистрации по места, за да се остави възможността за евентуално включване на ГЕРБ или Патриотичния фронт. Затова е и важно какво ще бъде преобладаващото мнение на структурите. При обща регистрация коалицията ще получи един и същ номер в бюлетината в цялата страна и усещане за консолидираност, а при отделни - във всяка община различен, което би било пречка, смята депутат.

"В момента уточняваме и какви да са критериите ни при избора на даден човек за кандидат", заяви пред "Дневник" днес Найден Зеленогорски. Според него в момента още няма конкретни имена, но потвърди, че самият той е потенциалният претендент за кмет на Плевен. Той оглавяваше града от 1999 до 2011 г., когато загуби на балотаж от Димитър Стойков от ГЕРБ.

По информация на "Дневник" на заседание на разширения председателски съвет във вторник вечерта е било обсъдено и каква да бъде стратегията за местните избори - кандидати навсякъде, включително в максимален брой села и малки градове, или съсредоточаване в градовете с по-голям брой избиратели на реформаторите. Трябва да излезем от клишето "бутикови партии", които имат електорат само в големите градове, и да имаме кандидати навсякъде, смята депутат от ДСБ. Според него дори да има и 10 гласа в някое село, усещането за присъствие на блока ще бъде по-осезаемо и би разширило влиянието му.

Засега е ясно, че във всички 32 селища на територията на Столичната община реформаторите подготвят кандидати за кметове. Със сигурност ще има и претендент за София, като трима депутати, с които "Дневник" разговаря, определиха спекулациите, че ще подкрепят сегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, за абсолютно неверни. До момента само някои от партиите се били срещали с общинари на ГЕРБ, а депутати от ДСБ са получили покана за среща. Реформаторите отричат, че ще склонят на подкрепа срещу председател на общинския съвет или заместник-кметове.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини