Три вида инсулин изчезват от пазара

Три вида човешки инсулин ще липсват до края на юни на българския пазар, но терапията на пациентите няма да бъде преустановена.
Това съобщи ендокринологът от Александровска болница доц. Пламен Попиванов, цитиран от БТА.

По думите му липсата е поради производствен проблем, възникнал в завода, който се намира в Германия. Ендокринологът посочи, че фирмата е уведомила за проблема Изпълнителната агенция по лекарства, НЗОК, пациентски организации и лекари.

Около 4 хиляди българи се лекуват с тези три вида инсулин. На българския пазар обаче присъстват още две фирми-производители на такъв инсулин, чрез които ще се осигури необходимото количество.

Доц. Попиванов уточни, че диабетиците е необходимо да се консултират с ендокринолога, при който са диспансеризирани, за да се уточни дали е нужна смяна на дозата в терапията с новия инсулин.

Няма да се налага да се изписват нови протоколи за новия инсулин, допълни той.

В края на м.г. националният консултант проф. Сабина Захариева съобщи, че в България 575 000 души са с диабет, а 220 000 - в преддиабетно състояние. Захариева предупреди, че проблемът в България е пандемичен. Вероятно има 150 000 души, които не са диагностицирани.
Цифрата обаче може да е много по-голяма, тъй като световните данни сочат, че броят на преддиабетиците е дори по голям от тези с диагностициран захарен диабет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини