Здравното министерство забрани износа на инсулин

От днес до 31 декември 2023 г. се забранява износът на инсулинови медикаменти. Това се случва със заповед на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че се забранява износът на инсулини, техните аналози, както и на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от „Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта.

"Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%", пишат от МЗ.

Основната цел на заповедта е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти и да бъде преодоляна липсата или недостига на жизненоважни лекарствени продукти. Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини