Цели семейства се евакуират при роднини

Къща потъна в земята, хората чакат помощ от държавата.

Четири семейства от село Енчец бяха евакуирани, защото домовете им може да рухнат от активизирало се свлачище и да ги затрупат. Община Кърджали им осигури подслон в ученическо общежитие, но те предпочетоха да се приютят при роднини в съседни села.

„Ще отида при сестра ми в село Брош. Къщата им е едноетажна, имат малко дете, а сега ще идем и ние с жена ми и двете деца“, оплаква се Бахри Расим. Съседът му Ибрахим Расим отива със семейството си в старата къща на родителите си. В неговата са зейнали огромни пукнатини, таваните са паднали, сградата може да се срути всеки момент.

„С малки деца сме, жена ми е безработна. С една заплата семейство ли да гледам, нова къща ли да строя“, чуди се Ибрахим. Той работи в машиностроителен завод в Кърджали, началниците му го пуснали в отпуск за седмица, за да си пренесе багажа.

Дълга близо два километра пукнатина се е образувала в Енчец, целият източен склон се свлича към река Арда. Броят на засегнатите къщи се увеличава, като нови шест вече са опасни за обитаване.

Над 400 души от село Сипей се подписаха под искане държавата спешно да отпусне средства за укрепване на свлачищата там. Те се разширяват непрекъснато и вече застрашават половината село. Три къщи се срутиха, една буквално потъна в земята. 
На последното си заседание Междуведомствената комисия не е разглеждала въпроса за активизираните свлачища в Кърджали, които застрашават живота на хората. Те ще изчакат още една седмица и след това ще тръгнат на протест пред Министерския съвет. Свлечена земна маса вчера блокира и едното платно на магистрала „Люлин“ в посока Перник.

Красимир Ангелов

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини