Съветниците разрешиха да се изтеглят кредити, за да бъде завършен Водният цикъл

Местният парламент разреши на кмета да тегли заеми, за да се довърши „Водния цикъл“.

Както се очакваше на редовната сесия на ОбС, проведена на 27 март, кметът на общината Папазов поиска да му бъде разрешено да бъдат изтеглени кредити, с които да се разплатят дейностите по проект „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в гр. Първомай“. Договорите за два от тези кредити ще бъдат сключени с „Фонд за органите за местно самоуправление ФАЛГ“ ЕАД . Първият в размер на 2895320 лв, който ще бъдат погасени с пари от Управляващия орган на проекта, след като приеме обекта.

Вторият заем от 1 138 506 лв, обаче ще бъде погасяван със собствени бюджетни средства на общината.

Към тази тежест ще се прибави и още един кредит. След като на почти всички общини, работещи по програма „Околна среда“ бяха наложени корекции заради неспазване на процедурите за провеждане на обществени поръчки, държавният апарат разработи механизъм за получаване на безлихвен заем от Министерство на финансите, с който да бъде разплатена разликата във финансирането, но разплащането на кредита отново ще бъде за сметка на общината. В Първомай става дума за 5%-на корекция, която е в размер на 1 702 833 лв.

Четирима общински съветници гласуваха „въздържал се“ по тези точки. Останалите подкрепиха предложението с обяснението, че това е единственият начин да бъде завършен проектът и общината да се разплати с изпълнителите.

От друга страна с това задължение, което вече е почти 3 млн. лв общината навлиза в криза, от която трудно ще се измъкне по думите на Ганчев. „При събираемост на данъци и такси около 3 милиона лв годишно, тези кредити ще вкарат хазната в дефицит и ще доведат до фалит общината- категоричен е доайенът на съветниците.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини