ДНК експертиза ще каже откъде е детето от куфара

Националността на детето, намерено убито в куфар край Пасарел, ще се установява с ДНК експертиза. Генното изследване ще се извърши от български специалисти в медицинско заведение у нас, а не от експерти от Института по криминалистика на МВР, научи „Преса“.

Самото изследване става чрез ДНК профилиране по специална методика за популацията, за да се установи етносът, обясниха специалисти. У нас например при подобни експертизи се изследват три популации - на българи, роми или турци. Румънците залагат профили на унгарци, молдованци и роми, които са най-близки до тях. Всяка държава също търси най-близките до тяхната националност етноси.

След изготвяне на експертизата на убитото дете ще се търси в какви етноси има съвпадение със съдействието на Интерпол. Работата по такива експертизи отнемат повече време. Разследващите се надяват резултатите да им дадат някакви насоки, тъй като не могат да установят самоличността на момчето.

Все още няма яснота и кой, кога и откъде точно е купил зеления куфар „Самсонайт“, в който бе открита невръстната жертва. Знае се само, че той е изнесен от Белгия за Русия през февруари 2014 г. и е продаден там. Криминалистите се опитват да разплетат и загадка с открит баркод върху куфара, съответстващ на полет от Кипър до Москва. Билетите за него е купила рускиня през интернет миналата година. Това обаче не означава, че тя е собственик на пътната чанта, не се изключва вероятността тя да е била открадната.

При извършените проверки на социалните домове в София и други градове не са открити деца, които да са изчезнали. Работи се и по сигналите на граждани, но до момента нито един от тях не е насочил разследващите кое може да е убитото хлапе.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини