26 °C

Как да печелим от ДНК-то си?

Ако разкриете тайните на своето ДНК, като платите на компания да резчете гените ви, тя най-вероятно ще се опита да спечели от вас, продавайки данните ви за целите на различни научни изследвания. Компании като 23andMe и AncestryDNA таксуват клиентите си с 150 паунда, за да им разкрият риска от възможни заболявания или произхода им. Други обаче вземат по над 1 000 паунда за да секвенират генома ви. Моделът работи по следния начин: изпращате проба от слюнката си, получавате резултатите и ако изявите съгласие, а повечето хора правят това, защото искат да помогнат на науката- компанията запазва контрола върху данните. В крайна сметка те биват продадени на фармацевтични и биотехнологични компании, които се надяват да разработят нови лекарства.

Nebula Genomics – американски стартъп иска да сложи край на тази експлоатация. Те ще предлагат на клиентите си пълно секвениране на генома, позволявайки им да запазят правата върху данните. Тези данни клиентите биха могли да отдадат под наем на фармацевтични компании, извличайки някаква печалба.

Макар тук да не става въпрос за схема за бързо забогатяване, компанията вярва, че съществува потенциал за значителна възвръщаемост. На този етап това са само спекулации, но се твърди, че американец би могъл да спечели 50 пъти повече от цената на секвенирането, или близо 50 000 долара. Човек печели и като намалява сметките си за медицински услуги, ако резултатите от секвенирането са показали потенциално предотвратимо заболяване.

Стартъпът се надява да реши и проблема с недостига на генетични данни, дължащ се на нежеланието на хората да се подлагат на секвениране на генома – заради цената на услугата или лични съображения.

Плащанията, когато предоставите достъп по генома си, ще пристигат под формата на токени Небула, криптовалутата на стартъпа. Компаниите ще трябва да купят токени от стартъпа, за да платят на хората от чиято информация се нуждаят. Макар стойността на токена все още да не е определена, е възможно секвенирането на генома да струва 1 Небула токен. В началото хората може да започнат да печелят части от токена като участват в анкети за здравословното си състояние, публикувани от потенциални клиенти на данните. Когато човек спечели достатъчно, той би могъл да плати за секвениране на генома си, а след това да отдаде под наем данните и да спечели още токени. Като алтернативен вариант човекът би могъл да намери купувачи на данни, съгласни да финансират секвенирането на генома му, в замяна на достъп до резултатите. Идеята е хората да не плащат от джоба си за услугата.

Във всеки случай обаче данните ще си остават собственост на хората. Криптовалутата може да се превърне в истински пари, чрез съществуващите в момента възможности за обмяна.

Макар Небула да се надяват услугата им да заработи в САЩ в следващите 6 месеца, те не са единствената компания с подобни идеи. Конкурентите също разработват криптовалути за обмяна на ДНК данни, сред тях Encrypgen и Luna DNA.

Идеята, хората да имат възможност да осребрят собствения си геном, е нова и интересна. Проблемът е дали ще бъде опазена конфиденционалността на данните. Някои експерти предричат, че информацията ще е обект на непрекъснато следене от страна на изследователи и дори хакери, опитващи се открият слаби места в системата.

Възможно е хората да започнат да лъжат в анкетите, за да привлекат интереса на купувачите на данни.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини