14 °C

Как да печелим от ДНК-то си?

Ако разкриете тайните на своето ДНК, като платите на компания да резчете гените ви, тя най-вероятно ще се опита да спечели от вас, продавайки данните ви за целите на различни научни изследвания. Компании като 23andMe и AncestryDNA таксуват клиентите си с 150 паунда, за да им разкрият риска от възможни заболявания или произхода им. Други обаче вземат по над 1 000 паунда за да секвенират генома ви. Моделът работи по следния начин: изпращате проба от слюнката си, получавате резултатите и ако изявите съгласие, а повечето хора правят това, защото искат да помогнат на науката- компанията запазва контрола върху данните. В крайна сметка те биват продадени на фармацевтични и биотехнологични компании, които се надяват да разработят нови лекарства.

Nebula Genomics – американски стартъп иска да сложи край на тази експлоатация. Те ще предлагат на клиентите си пълно секвениране на генома, позволявайки им да запазят правата върху данните. Тези данни клиентите биха могли да отдадат под наем на фармацевтични компании, извличайки някаква печалба.

Макар тук да не става въпрос за схема за бързо забогатяване, компанията вярва, че съществува потенциал за значителна възвръщаемост. На този етап това са само спекулации, но се твърди, че американец би могъл да спечели 50 пъти повече от цената на секвенирането, или близо 50 000 долара. Човек печели и като намалява сметките си за медицински услуги, ако резултатите от секвенирането са показали потенциално предотвратимо заболяване.

Стартъпът се надява да реши и проблема с недостига на генетични данни, дължащ се на нежеланието на хората да се подлагат на секвениране на генома – заради цената на услугата или лични съображения.

Плащанията, когато предоставите достъп по генома си, ще пристигат под формата на токени Небула, криптовалутата на стартъпа. Компаниите ще трябва да купят токени от стартъпа, за да платят на хората от чиято информация се нуждаят. Макар стойността на токена все още да не е определена, е възможно секвенирането на генома да струва 1 Небула токен. В началото хората може да започнат да печелят части от токена като участват в анкети за здравословното си състояние, публикувани от потенциални клиенти на данните. Когато човек спечели достатъчно, той би могъл да плати за секвениране на генома си, а след това да отдаде под наем данните и да спечели още токени. Като алтернативен вариант човекът би могъл да намери купувачи на данни, съгласни да финансират секвенирането на генома му, в замяна на достъп до резултатите. Идеята е хората да не плащат от джоба си за услугата.

Във всеки случай обаче данните ще си остават собственост на хората. Криптовалутата може да се превърне в истински пари, чрез съществуващите в момента възможности за обмяна.

Макар Небула да се надяват услугата им да заработи в САЩ в следващите 6 месеца, те не са единствената компания с подобни идеи. Конкурентите също разработват криптовалути за обмяна на ДНК данни, сред тях Encrypgen и Luna DNA.

Идеята, хората да имат възможност да осребрят собствения си геном, е нова и интересна. Проблемът е дали ще бъде опазена конфиденционалността на данните. Някои експерти предричат, че информацията ще е обект на непрекъснато следене от страна на изследователи и дори хакери, опитващи се открият слаби места в системата.

Възможно е хората да започнат да лъжат в анкетите, за да привлекат интереса на купувачите на данни.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
20 окт 2019
Последни новини