Йеменският президент избяга на неизвестно място

Президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади е напуснал град Аден и е избягал в неизвестна посока, съобщи иранската англоезична телевизия Прес Ти Ви. Има също така информация, че министърът на отбраната Махмуд Ахмед Салем ас Субайхи е заловен в град Хута.  

По-рано от Аден дойдоха съобщения, че на държавните служители е предложено да напуснат работните си места и да се разотидат по домовете, а жители се въоръжават в очакване на нападение на шиитските бунтовници хуси.

Шиитските бунтовници хуси бързо напредват към града. Днес бе съобщено, че хусите са превзели военновъздушната база Ал Анад, намираща се на 60 километра северно от Аден, предолявайки съпротивата на защитниците й, верни на президента Хади. Хусите и техни съюзници са стигнали на 40 километра от Аден, която Хади обяви за временна столица, след като бе изгонен от Сана.  

Според телевизия Ал Арабия хусите са взели намиращото се в базата оръжие. Йеменски информационен сайт съобщи, че нападателите са били с униформи на специалните части. Бунтовниците влезли в базата с три танка и били въоръжени с леко стрелково оръжие.  

В неделя бунтовниците хуси превзеха третия по големина йеменски град - Таиз, и продължиха към Аден. Йеменският президент поиска международна намеса.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини