Най-големия авионосещ кораб след Втората световна война (видео)

Флотът на Япония прие доставка на най-големия японски военен кораб от Втората световна война насам в сряда. "Изумо", който е предназначен да пренася хеликоптери, е голям колкото самолетоносачите на имперския флот, който са се сражавали със силите на САЩ в Тихия океан, предаде "Ройтерс".

Корабът ще има екипаж от 470 моряци и е пример за това как Япония се опитва да разширява възможностите на своите въоръжени сили да участват в операции в чужбина и влиза на въоръжение в момент, в който премиерът Шиндзо Абе търси одобрението на парламента за промяна на следвоенната пацифистка конституция на страната.

Дългият 248 м "Изумо" наподобява по дизайн и размер десантните кораби на САЩ, но е определян като `разрушител (ескадрен миноносец)", което позволява употребата му в Япония без да се нарушава конституционната забрана за притежаване на нападателни оръжия, за каквито се смятат самолетоносачите и други авионосни кораби.

"Корабът може да служи в широк диапазон от роли, включително мироопазващи операции, и оказване на помощ при международни бедствия", каза генерал Накатани Ген, министър на отбраната на Япония, на церемонията по предаването на кораба в корабостроителницата в Йокохама.

"Той също така ще подобри способностите ни за борба с подводници."

Исканията на Абе за облекчение на рестрикциите в конституцията на страната и натрупването на отбранително въоръжение изнервя съседен Китай.

Япония обяви и закупуването на самолети за патрули на дълги разстояния, военни товарни самолети, изтребители Lockheed Martin F-35, десантни щурмови превозни средства, както и самолети Osprey, който ше могат да се използват на "Изумо", тъй като са способни на вертикално излитане и кацане.

"Изумо" не разполага с катапулт, необходим за излитане на конвенционални самолети, но се планира употребата на изтребители F-35 с вертикално излитане.

Корабът ще бъде базиран във военноморската база Йокосука, близо до Токио, където е базирана и авионосната бойна група на Седми американски флот и самолетоносача "Джордж Вашингтон".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини