Нови бойни действия в Донецк

Интензивна артилерийска стрелба е избухнала в района на контролирания от бунтовници източен украински град Донецк в нарушение на споразуменията от Минск.
По данни на АФП, експлозиите са започнали по обяд и се чуват от района на летището в града, което някога бе важен опорен пункт на украинските сили, преди да бъде завзето от бунтовниците през януари и да бъде унищожено от сраженията.

Съгласно споразумението за примирие, което влезе в сила на 15 февруари, двете страни трябваше да изтеглят цялото тежко въоръжение от фронтовата линия и да спрат обстрела.

Спорадичните сблъсъци продължиха в близост до Донецк и държания от правителствените сили пристанищен град Маруипол, но като цяло боевете рязко деескалираха.

От своя страна представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че сблъсъци се водят в района на селата Пески и Спартак, намиращи се северозападно от Донецк.

По негова информация, в западните райони на Донецк се чуват взривове и залпове.

По данни на ДНР, в административна сграда на ж.п. гарата в Донецк е паднал снаряд.

Информацията за жертви и разрушения се уточнява. Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са пристигнали на мястото на обстрела срещу железопътната гара в Донецк, предаде Фокус.

„В момента мястото се инспектира от представители на международната мисия. Територията е отцепена“, се казва в съобщение на ДНР.

В текста се добавя, че по предварителни данни, обстрелът се е водил от страна на населените места Пески и Андреевка.

На фона на съобщенията за възобновилите се бойни действия в Източна Украйна, главнокомандващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Западът трябва да обмисли използването на всички свои инструменти, за да помогне на Украйна, включително изпращането на дефанзивни оръжия.

Запитан на конференция в Брюксел дали подкрепя изпращането на дефанзивни оръжия в Украйна, Брийдлав заяви: „Срещу Украйна се използват дипломатически инструменти, информационни инструменти, военни инструменти, икономически инструменти. Така че ние, в Запада, в отговор трябва да обмислим използването на всички наши инструменти. Може ли това да причини дестабилизация? Отговорът е да. Но бездействието може да доведе до същото“.

Слух за смърт на сина на бившия украински президент Виктор Янукович

Байкалската спасителна група към министерството на извънредните ситуации на Русия не потвърждава появилите се днес съобщения в украински медии за гибелта на сина на бившия президент на Украйна Виктор Янукович при инцидент на езерото, предадоха ТАСС и БТА.

"Сред загиналите и пострадалите няма човек с фамилия Янукович", съобщи за ТАСС представител на спасителната група.

Той потвърди, че на 20 март на езерото Байкал микробус с шест души действително е паднал под леда и че петима от пътуващите в него са били спасени, а шофьорът е загинал. Същият източник допълни, че е установена личността на всички, но не е упълномощен да обяви имената им.

Малко по-рано днес украински медии съобщиха, че при този инцидент е загинал синът на Янукович. Информацията за нещастния случай се появи на сайта "Левый берег".

Украинското издание, което се позовава на четири източника, съобщи, че Виктор Янукович-младши е участвал в спортно състезание на езерото Байкал. Микробусът, в който е имало още пет души освен него, потънал под леда. Янукович не изплувал, а другите петима успели да се спасят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини