Франция гласува на местни избори

Във Франция днес се провежда първи тур на избори за местни органи на управление на равнище департаменти.
Общо ще бъдат разпределени 4108 мандата на народни избраници, които ще влязат в генералните съвети на департаментите. Кандидатите са 18 194 от основните политически партии.

Очаква се на днешните избори, които се провеждат на европейската територия на Франция без столицата Париж и на Лион, управляващата социалистическа партия да понесе чувствително поражение. В същото време подкрепата за Националния фронт расте и крайно дясната партия има изгледи да затвърди позицията си на национално равнище доста преди президентските избори през 2017 г. Партията на Марин Льо Пен обаче има шанс да получи мнозинство едва в два-три от 101 департамента, главно в южна Франция.

Фаворит са десноцентристките сили начело с главната опозиционна партия Съюз за народно движение с водач бившия президент Никола Саркози. Според резултатите от анкетите около една трета от избирателите смятат да ги подкрепят.
При днешното гласуване едва ли някой от кандидатите ще събере повече от половината от гласовете в своя окръг. Водачите на първия тур ще продължат борбата на втория – на 29 март.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини