Децата - мишена на тютюневата индустрия

Повишаването на минималната възраст за законен достъп до тютюневи изделия може да предотврати или забави употребата на тютюневи изделия сред най-младите, показва ново проучване.

 
Ако отделните правителства забранят продажбата на цигари за лица под 21 или дори под 25 години, вредният навик ще бъде избегнат за много от подрастващите, надяват се експерти от Института по медицина във Вашингтон.
 
Те апелират държавниците в САЩ и европейските страни да предприемат такава мярка възможно най-скоро.
 
В най-новия си доклад посочват, че докато тялото продължава да расте и да се развива, никотинът има най-опустошителен ефект върху него. Нещо повече – обикновено децата започват да пушат заради своите връстници, тъй като това ги кара да се чувстват по-значима част от обществото и вярват, че вредният навик ги прави „по-зрели и готини“.
 
Една от причините за това е, че до 16-годишна възраст когнитивните способности, свързани с частите на мозъка, които отговарят в контрола на импулсите и отговорното вземане на решения, още не са добре развити.
 
В по-късна възраст е по-малко вероятно човек да посегне към тютюневите изделия, твърдят експертите. Те посочват, че 90% от пушачите са запалили цигара преди 16-годишна възраст.

Много проучвания за употребата на тютюн при децата са извършени в западните страни. Резултатите от тях могат да бъдат много ценни за страни по-далеч в политиката за намаляване на вредния навик сред населението.

Индустрията има нужда да вербува голям брой нови пушачи, които да заместят както онези, които вече ги няма, така и другите, които успешно са се отказали от навика. И тъй като почти всички пушачи в зряла възраст са започнали в детството или юношеството си, а тези, които започват по-късно, имат много по-малка вероятност да развият зависимост, обяснимо е защо децата и юношите са мишена за тютюневата индустрия.

Разбира се, тютюневите компании отричат, че са взели на прицел тази група. Но поверителните документи, които видяха бял свят в САЩ по време на водените съдебни процеси, потвърждават, че децата в действителност заемат централно място в търговските успехи на компаниите.
 
Тютюневата индустрия често претендира, че е срещу употребата на тютюн от малолетни. Тя дори започна да финансира широки образователни кампании сред децата, твърдейки, че върши това по един обществено отговорен начин. В техните кампании няма нищо подобно.
 
Има доказателства, че тютюневите компании дори произвеждат цигари по начин, който ги прави по-вкусни и по-примамливи за децата. Например, от 1970 г. насам, много компании прибавят подсладители към тютюна като какао, плодове, напоени с ликьор, сироп, карамел и сушени плодове.
 
В повечето западни страни рекламите за цигари са или скоро ще бъдат забранени или ограничени по телевизията, радиото, рекламните табла по улиците, вестниците и списанията и най-вече тези за млади хора. И наистина, има основателни причини за тези забрани. Много проучвания показват, че дори съвсем малките деца познават широко рекламираните марки цигари.
 
Те имат забележителна способност да извикват в съзнанието си всеки техен детайл само след едно или две виждания. В действителност способността им за възприемане е много по-голяма от тази на възрастните. В допълнение, марките цигари, които пушат младите, най-често не са тези, които пушат възрастните, но са най-рекламираните. Това особено е вярно за вносните американски цигари, които често имат специален рекламен печат, въздействащ на съзнанието на младите.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини