Махат със закон охраната на Станишев и Доган. Преглед на печата

Бедствия.

"Труд":

Павлова: Очаквам се активизиране на свлачища в бедстващите региони

Общините не бяха готови, кметовете не бяха създали необходимата организация и мобилизация за това поддържащата техника да е на място. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде репортер на Агенция „Фокус".

Павлова припомни, че за всички машини, за които имат ангажимент да поддържат републиканската пътна инфраструктура, са били по опорните си пунктове така, както е записано в указанието. „Всички машини бяха заредени с гориво, а при тези, които не успяха да заредят, докато дойдат генераторите по бензиностанциите, екипите от другите пътни управления доставяха това гориво с туби", уточни тя.

АПИ е бил три дни в Област Смолян и лично е осигурил фирмите в Смолянска област да си помагат и да си носят гориво. „Друг е въпросът, че имаме общини, които са наели такива фирми, които нямат нито достатъчно техника, нито техниката е проходима, нямаше шофьори и горива, но това е проблем, който те можеха да споделят с нас. Трябва да подобрим координацията с местните власти и да ги подкрепим, за да се справят по-добре в трудности като тази", подчерта министър Павлова.

Следене.

"Монитор":

КС забрани следенето в интернет

Следенето в интернет е незаконно. Това реши вчера Конституционният съд, който обяви част от разпоредбите на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за противоречащи на основния закон на държавата. Делото бе образувано в средата на април м.г. по искане на омбудсмана Константин Пенчев. На практика сега парламентът трябва да приеме нови текстове на мястото на отменените. Промените в ЗЕС бяха направени през 2010 г. Според тях провайдърите на интернет и телефонните оператори трябва да пазят трафичните данни на клиентите си в продължение на 1 година. В графата с данните, които подлежат на пазене, влизат телефонният номер на абоната, а също и IР адресите, въз основа на които могат да бъдат определени ползвателите на дадени електронни пощи, както и на интернет телефония. В този период МВР, ДАНС и прокуратурата имат право да ги изискват в хода на разследване на престъпление, което обаче се наказва със затвор над 5 г. Освен това съдебният контрол беше свален от ниво окръжен съд до районен. С вчерашното решение на КС всички тези текстове - събрани в общо 4 члена, са обявени за противо­консти­туционни.

КТБ.

"Труд":

Вкарват синдици в КТБ без съда

Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще поеме контрола над КТБ по съкратена процедура. Това ще стане възможно след внасяне на спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще позволят да бъдат назначени двама временни синдици.

Това стана ясно след среща в Министерството на финансите с участието на премиера Бойко Борисов, депутати от всички парламентарни партии и финансовия министър Владислав Горанов.

Временните синдици ще бъдат избрани от фонда и няма да се одобряват от съда, каквато е процедурата в момента. Те ще бъдат избрани от списъка на синдиците, който се води от БНБ. При назначаването им ще бъдат освободени сегашните квестори на банката.

Правомощията на синдиците тепърва се уточняват, но се предвижда да могат да обжалват пред съда вече сключени разпоредителни сделки, стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Той допълни, че приетите в края на миналата година промени, чрез които направените прихващания трябваше да се обявят за частично недействителни, не са сработили заради забавянето на производството по несъстоятелност на КТБ в съда. Все още не е определена датата на неплатежоспособност на банката.

НЗОК.

"Монитор":

Д-р Глинка Комитов е новият шеф на НЗОК

Д-р Глинка Комитов е новият управител на НЗОК, реши Народното събрание. Кандидатурата на Комитов беше единствената и беше подкрепена при гласуването от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ. Срещу кандидатурата гласуваха от БСП и „Атака", а ДПС се въздържа. В крайна сметка Комитов събра 117 гласа „за", 22 „против" и 7 „въздържал се".Глинка Комитов е зам.-директор на НЗОК в периода 2002 - 2010 г., а след това до 2013 г. е управител на Столичната здравноосигурителна каса.НЗОК стриктно ще изпълнява българското и европейското законодателство, обеща Комитов непосредствено преди да бъде избран. „Мисията, която ще се опитам да следвам, е НЗОК да управлява и разходва средствата по начин, който да бъде публичен, прозрачен за всеки гражданин", каза новият шеф на касата.

Охрана.

"24 Часа":

Свалят със закон държавните гардове на Станишев и Доган

Бившите политици вече няма да имат право на охрана от НСО дори и при заплаха за живота им. Това предвижда проект на закон за Националната служба за охрана, внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ.

Право на гардове при заплаха за живота ще имат само бившите премиери, президенти, шефове на НС и главни прокурори, но до 4 г. след края на мандата им.

Това означава, че след приемането на закона ще падне охраната на председателя на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, обясни пред в. "24 часа" депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Те са с охрана, защото има сигнали за заплаха срещу живота им. През 2013 г. срещу Доган бе извършен опит за атентат с газов пистолет въпреки охраната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини