Арестуваха американски поддръжник на Ислямска държава, искал да застреля Обама

Американски поддръжник на "Ислямска държава" (ИД), арестуван през януари за планирано нападение срещу сградата на Конгреса, довери, че искал да "опре оръжие в главата" на президента Барак Обама и да го застреля, предаде Асошиейтед прес.

20-годишният Кристофър Корнел от щата Охайо се обадил по телефона от затвора на местна телевизия в Синсинати и признал, че е привърженик на джихадистката групировка и че планирал да убие представители на правителството на САЩ в отмъщение за американските въздушни удари срещу ИД в Сирия и Ирак. Попитан от интервюиращия какво е щял да направи, ако не е бил арестуван през януари, Корнел отговорил, че щял да вземе една от пушките си, "щях да я опра в главата на Обама, щях да натисна спусъка, а след това щях да изстрелям още куршуми по членовете на Сената и Камарата не представителите и щях да нападна израелското посолство и други сгради."

Мъжът, който твърди, че е мюсюлманин, и се представя под името Рахил Махруз Убайда, обяснил, че искал да извърши атаката заради "продължаващата американска агресия срещу нашия народ и факта, че Америка и по-конкретно президентът Обама иска да води война срещу "Ислямска държава" Те може да казват, че съм терорист, но вие знаете, че ние също смятаме американските войници за терористи, идващи на нашата земя, крадейки ресурсите ни, убивайки нашия народ и изнасилвайки жените ни."

Корнел, който е израсъл в предградие на Синсинати и до последно е живял с родителите си, твърди, че "Ислямска държава" се радва на широкоразпространена подкрепа в Съединените щати: "Ние сме тук, в Охайо, ние сме във всеки щат. По-организирани сме, отколкото си мислите."

Младежът бил арестуван на 14 януари пред оръжеен магазин близо до дома му, след като купил два автомата М-15 и 600 броя муниции. Повдигнати са му две обвинения - за опит за убийство на държавни служители и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие - по всяко от които може да бъде осъден на до 20 години затвор. Корнел пледирал невинен.

Бащата на младежа твърди, че синът му е бил въвлечен и подведен от "доносник" на полицията, който се опитвал да подобри собственото си положение.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини