Скандалният следовател Петьо Петров подаде оставка

Скандалният доскорошен шеф на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура Петьо Петров подаде оставка. За това съобщи главният прокурор пред ВСС.
В началото на днешното заседание Сотир Цацаров обяви, че тази сутрин е получил молба от Петров за напускане на съдебната система, считано от датата 5 април, за да се спази 30-дневното предизвестие. Главният прокурор предложи точката да бъде включена в дневния ред, предстои съдебните кадровици да я гласуват. 

На 3 февруари Петров, известен с прозвището си Петьо Еврото, подаде оставка от поста шеф на Столичното следствие, след като Върховният касационен съд излезе с окончателна присъда по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.
 
Според магистратите и тримата са невинни по обвинението, че са дали 20 000 евро рушвет на следователя, нещо повече, той ги е провокирал към това. 

В решението на съда беше записано, че "това е емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“. 

Тогава Петров настоя да се извърши пълна проверка, която да изясни всички факти, и прокурори от ВКП започнаха такава. 

Днес Петров коментира пред "Дневник", че причините да поиска да напусне системата са лични и изобщо не са изненадващи. Той добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата. 

След произнасянето на окончателната присъда Николай Цонев обяви, че ще съди България в Страсбург.

Той вече заведе дело срещу държавата заради бруталния начин, по който бе арестуван - принуден да падне на колене, защото е "абсолютен престъпник", както го нарече тогавашният зам.-градски прокурор Роман Василев. През септември 2014 г. стана ясно, че България е признала пред ЕСПЧ, че правата на Цонев са били нарушени. Съдът в Страсбург предложи държавата и той да сключат споразумение за обезщетение от 15 000 евро за неимуществени вреди. Все още няма решение на правителството. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини